Symfonický orchestr Českého rozhlasu: 15. duben – milník v životě orchestru

12.04.2013 14:12

…a to bez nadsázky! Rozhlasoví symfonikové se totiž po bezmála šesti letech vrátí do svých domovských prostor v budově na Vinohradské 12. Na zkoušku s dirigentem Günterem Neuholdem přijdou v pondělí 15. dubna zcela jistě v předstihu, aby si prohlédli zrekonstruované Studio 1, svůj „znovunalezený domov“.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu:  15. duben – milník v životě orchestru
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Situace uplynulých let vyžadovala od hudebníků i jejich produkčního zázemí velkou trpělivost, toleranci, značné organizační úsilí a improvizaci. Na abonentní koncerty a projekty organizované dalšími pořadateli se střídavě zkoušelo nejen ve Studiu A v Karlíně, ale i v hostivařské zkušebně ČNSO, prostorách Státní opery Praha, provozní budově ND, studiích Domovina či Smečky, krátce v KD Ládví a KD Krakov. Během sezony SOČR odehraje cca 40 koncertů, což znamená 80 přesunů hudebních nástrojů do koncertních prostor. Když k tomu přičteme přesuny z kmenového karlínského studia do dalších prostor, dojdeme k údaji cca 120 stěhování v sezoně.

Ohlédnutí ředitele Centra uměleckých těles, soutěží a přehlídek Jana Simona za „kočovnou érou“ SOČRu se tudíž přímo nabízí:

„Obdivuji členy SOČRu, že dokázali v provizoriu fungovat tak dlouhou dobu bez újmy na uměleckém, fyzickém i psychickém zdraví. Pocit jisté nezakotvenosti určitě komplikuje život člověka, který je i tak, z povahy své profese výkonného umělce, nucen trávit spoustu času v pohybu, na cestách. Když pak probíhá příprava na koncertní či nahrávací výkony v různých studiích a zkušebnách bez pocitu sounáležitosti s konkrétním pracovištěm, navíc bez adekvátního zázemí, je to opravdu strašně náročné. A tak s povděkem za zvýšené úsilí současného managementu v dubnu opět nacházíme svůj domov tam, kde jsme ještě před 6 lety považovali své působení za zcela samozřejmé, ve studiovém komplexu na Vinohradské 12. Je to pro nás největší dárek, protože studio je nádherné, nesrovnatelné s tím, co máme v paměti z nedávné, ale v našem vědomí vlastně dávné minulosti. Vždyť někteří z kolegů se návratu na Vinohradskou nedočkali a jiní uvidí toto legendární studio poprvé v životě.“

Od návratu do Studia 1 si SOČR pochopitelně slibuje i zintenzivnění nahrávací činnosti. K nejbližším úkolům patří dokončení kompletní nahrávky symfonií Miloslava Kabeláče s dirigentem Marko Ivanovićem nebo 2CD z děl Leoše Janáčka pod taktovkou Tomáše Netopila. Ve spolupráci s vydavatelstvím ČRo Radioservis SOČR plánuje také založení vlastní edice SOČR.

Mgr. Jitka Novotná

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…