Telefónica hlásí dobré výsledky za čtvrté čtvrtletí roku i za celý rok 2012

04.03.2013 8:20

Společnost Telefónica Czech Republic oznamuje své finanční a provozní výsledky za rok 2012. Společnosti se podařilo, navzdory silným konkurenčním tlakům, posílit svou pozici na telekomunikačním trhu, když počet zákazníků mobilních služeb vzrostl za rok 2012 o 2,9 % na 5,08 milionu.

Telefónica hlásí dobré výsledky za čtvrté čtvrtletí roku i za celý rok 2012
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Nárůst zaznamenal i podíl chytrých telefonů v síti O2, který ve čtvrtém čtvrtletí roku dosáhl 27 %. Mezi nově prodávanými telefony tvoří chytré telefony již 72 % a roste také zájem o internet v mobilu. Na poptávku po službách internetu v mobilu společnost v červnu 2012 zareagovala uvedením Chytrých tarifů, které v jednom balíčku obsahují volání, internet a SMS v síti O2 zdarma. Také díky této nabídce si dnes 58 % zákazníků aktivuje nový tarif již s internetem v mobilu.

Zlepšení vykazují také další ukazatele: počet zákazníků předplacených služeb vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí o 7,3 tisíc na 1,819 milionu. Míra odchodu zákazníků (churn) dosáhla v roce 2012 výše 1,77 %, což je o 0,1 procentního bodu méně než v roce 2011. Celkový provoz v mobilní síti O2 vzrostl v roce 2012 o 7,1 % a dosáhl celkem 9,59 miliardy provolaných minut.

Dobré výsledky hlásí také pevná síť, v níž došlo k nárůstu počtu uživatelů internetového připojení xDSL o 5 % na 912 tisíc. Již 32 % z nich přitom využívá vysokorychlostní technologii VDSL. V září roku 2012 došlo ke zrychlení internetového připojení O2 Internetu na doma až na 40 Mbps. Cena všech tarifů přitom zůstala stejná. Počet uživatelů televize O2 TV dosáhl na konci čtvrtého čtvrtletí 2012 výše 141 400, což představuje meziroční nárůst o 4,3 %.
Spouštíme inovativní produkty a služby

Dařilo se i dalším projektům společnosti. Věrnostní program pro všechny zákazníky Extra výhody pomohl zákazníkům O2 v roce 2012 ušetřit více než 170 milionů korun při nákupech benzinu, oblečení a sportovního vybavení či vstupenek do kina. Vedle toho společnost přivedla do České republiky startupový inkubátor Wayra. Wayra podporuje a rozvíjí inovativní digitální ekosystémy, které přispívají k ekonomickému růstu a tvorbě pracovních příležitostí v Evropě a pomohou transformovat telekomunikační obor.

V červnu 2012 spustila Telefónica Czech Republic první komerční síť LTE v Jesenici u Prahy a signálem LTE pokryla také prodejnu O2 Experience Center v Praze na Chodově. Dále se Telefónica Czech Republic v roce 2012 stala prvním českým mobilním operátorem, který poskytl svou síť virtuálnímu operátorovi. Od 7. listopadu nabízí virtuální operátor BleskMobil svým zákazníkům předplacené karty s nízkými cenami za volání a SMS.
Přehled finančních výsledků

Celkové výnosy z podnikání za rok 2012 se v důsledku konkurenčních tlaků na telekomunikačním trhu a regulačních opatření snížily o 3,5 % na 50,035 miliard. Výnosy z podnikání za čtvrté čtvrtletí roku 2012 tvořily 12,783 miliardy. Finanční ukazatel OIBDA (provozní zisk před zahrnutím finančních nákladů, daní, odpisů a amortizace) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 výše 5,091 miliardy korun, nejvíce v roce 2012. OIBDA za celý rok 2012 činila 19,781 miliard korun.

Společnost plánuje v roce 2013 investovat až do výše 6 miliard Kč, a to zejména do rozvoje nových technologií a sítí 4. generace LTE.

Návrh na dididendu za rok 2012 a rozdělení dalších disponibilních vlastních zdrojů

Představenstvo společnosti schválilo návrh, který bude předložen ke schválení akcionářům na valné hromadě, na rozdělení celkové částky 9 663 mil. Kč, což odpovídá 30 Kč na akcii, která se skládá z 20 Kč ve formě výplaty dividendy a 10 Kč ve formě snížení emisního ážia.

Realizace nákupu vlastních akcií společnosti

Představenstvo společnosti rozhodlo o zahájení další části nabývání vlastních akcií až do výše 2 % z celkového počtu kmenových akcií společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…