Kdy dětem začít rybu servírovat
Podle odborníků by měly děti začít jíst mořské ryby nejpozději v půl roce života. Včasné zavedení rybích pokrmů totiž snižuje riziko alergie i na ostatní potraviny. Pokud děti poprvé ochutnají ryby příliš pozdě, podle odborníků na výživu je pak mnohdy odmítají i v dospělosti. Přitom ryby jsou důležitou částí stravy i v období těhotenství. Jejich maso je zdrojem omega-3 esenciálních mastných kyselin, a ty jsou podstatné pro správný růst a vývoj dětí již od početí. Podle vědců z londýnské Imperial College existují studie, které potvrzují pozitivní účinky rybího tuku i na dětský mozek.
Mořské nebo sladkovodní ryby? A jak často?
Jak mořské, tak sladkovodní ryby jsou bohaté na bílkoviny. Ty mořské však mají více nenasycených mastných kyselin. „Dětem i jejich rodičům doporučujeme jíst rybu dvakrát až třikrát týdně. Rybí maso totiž obsahuje prvky, které jsou pro děti i dospělé nepostradatelné. Jód a selen jsou důležité pro metabolismus hormonů štítné žlázy, vitaminy B6 a B12 zase pomáhají udržovat normální funkci nervů, imunitního systému či třeba krevního oběhu,“ objasnil Marek Sedlák z restaurace Nordsee. Podle něj je také nutné dbát na pestrou stravu, která musí být pravidelná. Právě s tím přitom mají Češi problém. Podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR z roku 2014 například více než 30 % jedenáctiletých dětí nesnídá, patnáctiletých dokonce až 55 %.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva