Tři stavby studentů Fakulty architektury ČVUT získaly čestné uznání Grand Prix Architektů

13.10.2020 10:06

Útulna, lávka a stožár, tři stavby realizované studenty architektury, získaly čestné uznání Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2020. Projekty vznikly v ateliéru Hlaváček – Čeněk na Fakultě architektury ČVUT. Ocenila je porota, jejímiž členy byli partnerka nizozemského studia MVRDV Fokke Moerel nebo francouzský držitel Pritzkerovy ceny Christian de Portzamparc. Vyhlášení se konalo 8. října 2020 formou online videopřenosu.

Tři stavby studentů Fakulty architektury ČVUT získaly čestné uznání Grand Prix Architektů
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Do letošního 27. ročníku soutěže Grand Prix Architektů, jejímž organizátorem je spolek Obec architektů, bylo přihlášeno 180 staveb realizovaných v loňském roce na území České republiky. Vítěze devíti kategorií z celkem 50 finalistů vybírala mezinárodní porota. Jejími členy kromě zmíněné Fokke Moerel, která porotě předsedala, a Christiana de Portzamparcka, byli finský profesor architektury Pekka Salminen, slovenská architektka Tanja Buijs Vitkova a ředitel galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta.

Komen – útulna u Balvanového vodopádu, lávka přes Hlubokou strouhu a stožár s výhledem vznikly pod vedením pedagogů Fakulty architektury ČVUT Dalibora Hlaváčka a Martina Čeňka. Design-build projekty, tedy výuka formou „navrhni a postav“, umožňují studentům stavbu vymyslet i vlastníma rukama realizovat. Tato alternativa ke standardnímu vyučování má tradici na předních světových architektonických školách, na ČVUT se jí věnuje Ústav navrhování II.

Dalibor Hlaváček a Martin Čeněk jsou za inovativní přístup k výuce architektury dlouhodobě oceňováni, naposledy za něj obdrželi zvláštní cenu v soutěži Stavba roku Středočeského kraje. Své zkušenosti z působení na Fakultě architektury ČVUT i z vlastní tvorby shrnuli v publikaci Učit (udržitelnou) architekturu, která vyšla v roce 2020.

Útulna a lávka jsou součástí několikaleté spolupráce fakulty se Správou Krkonošského národního parku, v rámci které studenti a pedagogové postavili do Krkonoš celkem pět lávek a šest nouzových přístřešků. Na stožáru do Libčic nad Vltavou pracoval ateliér Hlaváček – Čeněk se společností Skanska Reality a. s.

Porota Grand Prix Architektů ocenila, jak stavby studentů zasahují do krajiny a obohacují ji o současnou architekturu. Dan Merta vyzdvihl, že se studenti dokáží zaměřit na detail a přinášejí kvalitu, kterou česká krajina potřebuje.

Komen – útulna u Balvanového vodopádu
Pedagogické vedení: Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk
Autorský tým: Julie Kopecká (autorka konceptu), Anna Blažková, Erik Ebringer, Michael Košař, Michaela Křižáková
Komen je jednoduchý přístřešek, útočiště pro turisty před nepřízní počasí. Inspirací pro tvar bylo umístění nedaleko Balvanového vodopádu v Krkonoších, do kterého byl ještě nedávno vklíněn velký kámen. Kámen je v konceptu vnímán jako nedílná součást struktury hor, podklad, který zachytává život a v průběhu času se mění. Nepravidelná, ale kompaktní struktura útulny vytváří pocit bezpečí a úkrytu, světlé dřevo v interiéru kontrastuje s plechovým opláštěním a špatným počasím. V galerii projektů Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2020 ZDE.

Lávka přes Hlubokou strouhu
Pedagogické vedení: Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk
Autorský tým: Tomáš Minarovič (autor konceptu), Michal Bílek, Jan Binter, Tereza Chvojková, Ondřej Králík, Matěj Kulhavý, Petra Lávová, Eliška Müllerová, Pavel Struhař
Lávka se nachází v Krkonoších na úbočí Stohu, v místě, kde Hlubokou strouhu překonává modrá turistická stezka, vedoucí ze Špindlerova Mlýna na Klínové Boudy. Její tvar vychází z terénní konfigurace žlabu vytvořeného Hlubokou strouhou a z pohybu návštěvníků. Svou křivkou vytváří pokračování současné cesty a podporuje plynulost chůze. Podél stezky se nachází minimum míst k odpočinku. Lávka proto nabízí posezení s výhledem díky navržené lavičce, která se obrací směrem do údolí.
V galerii projektů Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2020 ZDE.

Stožár s výhledem
Pedagogické vedení: Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk
Autorský tým: Kristýna Rejsková (autorka konceptu), Tereza Čechová, Adam Hofman, Filip Hutera, Lenka Lenčéšová, Jana Sedlická, Sylvie Tesková, Kryštof Vicherek, Anna Vopařilová
Stožár s výhledem je drobná intervence v krajině. Nachází se v Libčicích nad Vltavou, v místě budoucího parku Na Cihelce. Je iniciačním bodem, zásahem, který má pozvednout význam místa, prvním stavebním počinem v území, které se má v budoucnu ze zanedbaného místa změnit na park.
V galerii projektů Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2020 ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 18 000 studentů. Pro akademický rok 2020/21 nabízí ČVUT svým studentům 214 akreditovaných studijních programů a z toho 84 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1604 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 432. místě a na 9. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151.–200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201.–250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201.–250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 283. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 251.–300. místě, v oblasti „Mathematics“ a „Material Sciences“ na 301.–350 místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 256. místě. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…