Turistický spolek Lipenska: Lipensko nabízí nejlepší sněhové podmínky letošní zimy

21.01.2022 21:20 | Tisková zpráva

Sněhové podmínky na některých místech Lipenska jsou před začátkem víkendu výborné. Díky aktuální nadílce budou strojově upravené desítky kilometrů stop u Frymburku a také na Pasečné u Svatého Tomáše.

Turistický spolek Lipenska: Lipensko nabízí nejlepší sněhové podmínky letošní zimy
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Tady napadlo během včerejška zhruba 20 centimetrů sněhu, také předpověď na víkend slibuje bohaté sněhové přeháňky. Ti, kteří se starají o lipenské stopy se shodují, že pro běžkaře se jedná o nejlepší podmínky letošní zimy. „Podmínky jsou už nyní velmi dobré a jelikož očekáváme další sněhové srážky, bude to den ode dne lepší. V sobotu ránu stopy znovu upravíme, aby lidé měli stopu čerstvě najetou,“ uvádí Martin Řezáč z Atletiko Frymburk. „Ve čtvrtek odpoledne jsme rolbou upravili 18 km tratí na frymburských loukách a v sobotu ještě přidáme dalších 10 km v lese okolo Alpské vyhlídky mezi Frymburkem a Kramolínem. Celkem tak pro běžkaře bude upraveno na víkend skoro 40 km tratí,“ doplňuje Řezáč.

Lyžaři z frymburského Atletika již nyní vědí, že o víkendu bude ve stopách plno. „Lidé už od čtvrtka volají, ptají se na podmínky a v půjčovnách si rezervují běžky,“ doplňuje Řezáč. Zhruba 25 centimetrů sněhu leží na Pasečné, který leží v nadmořské výšce 825 až 1010 metrů. „Děláme vše pro to, abychom připravili terén pro víkendové návštěvníky. Dnes k večeru jsme projeli cvičnou louku a směr žlutá a modrá k rakouským hranicím. V pátek brzy ráno jsme vyrazili na druhou stranu, tedy na Svatý Tomáš,“ uvádí Kamila Sušanková, která si vedle množství pochvalovala i kvalitu sněhu.

„Dobře se lepí a přitom není promoklý. Teploty se přes den pohybují okolo mínus 1°C, dnes v noci mají klesnout až na mínus 10°C,“ doplňuje Na Pasečné je připraveno 24 kilometrů tratí. „Zatím rovnáme a zatěžkáváme, tj. připravujeme tzv. na hladko. Pokud nebude vánice, rádi bychom během pátku připravili celý areál na české straně. Nepochybujeme, že i naši partneři v St. Stefan-Afiesl udělají pro kvalitu stop maximum,“ říká Sušanková.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Areál Běžky Pasečná je nový, své příznivce a návštěvníky si postupně hledá. Výhodou je také jeho vysoká nadmořská výška. „Připravujeme kapacity parkoviště i jídel v restauraci penzionu Dobík v nástupním bodě na maximum a uvidíme, co víkend přinese. Denně odbavujeme desítky telefonátů a online dotazů na stav tratí,“ uvádí Sušanková.

„Začíná to být opravdu prima zima. Ideální výlet pro běžkaře v upravených trasách se nabízí mezi Pasečnou a Svatým Tomášem, protože na obou koncích je vynikající občerstvení. Oběd v Hotelu Svatý Tomáš, nebo v Hájovně Svatý Tomáš nebo na druhém konci trasy v penzionu Dobík potěší každého milovníka zimní idylky. A je jedno jestli vyrazíte do stopy z Pasečné, nebo ze svatého Tomáše. Na obou koncích vás s otevřenou náručí přivítají naši členové Turistického spolku Lipenska," říká Jiří Mánek, předseda spolku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…