Turistický spolek Lipenska: Na přívoze Hraničář se v sobotu bude hrát veselé, pohádkové představení nejen pro frymburské děti

19.06.2021 14:02

Počty turistů, kteří přijedou k Lipenské přehradě rostou každým dnem. Může za to především krásné počasí a také nedávné rozvolnění.

Turistický spolek Lipenska: Na přívoze Hraničář se v sobotu bude hrát veselé, pohádkové představení nejen pro frymburské děti
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Lipenské přívozy, které pendlují mezi levým a pravým břehem Lipna tam a zpátky téměř bez zastávky, jsou nyní plné a na palubě mají především cyklisty.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí

Jejich provozovatelé sledují od začátku června nárůst i o 100 procent a očekávají, že první vrchol sezóny nastane o tomto tropickém víkendu, kdy na jednom z přívozů organizuje Turistický spolek Lipenska představení pro frymburské děti a rodiče.

Tři lipenské přívozy jsou folklórem cestovního ruchu na Lipensku. Každý rok šetří motoristům tisíce kilometrů a stovky litrů pohonných hmot, čímž vlastně šetří i životní prostředí. Pro cyklisty, pěší a in-line bruslaře jsou naše přívozy neocenitelným pomocníkem při plánování výletů. Nyní se zdá, že přívozy se stanou i součástí kulturního života. Již loni jsme uvažovali, že spojíme tři přívozy a uděláme velký koncert na vodě. Na přívoze probíhají svatby a nyní se zde bude hrát i divadlo. Zkrátka přívozy jsou součástí našeho života na Lipensku,“ říká Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Proti začátku měsíce se zvýšil provoz o cca 100 procent. Počet pasažérů na přívozech se vrátili na stav před rokem. Největší nárůst je u kolařů, a to i v pracovní dny. V průměru za den převezeme cca 100 vozidel, a cca 250 osob, převážně cyklistů,“ uvádí Petr Tahotný vedoucí Hospodářsko správního odboru Město Horní Planá, které zdejší přívoz Pionýr provozuje.

Podle provozovatele přívozu v Dolní Vltavici René Wipperna lze očekávat první vrchol sezóny o tomto víkendu.  Antonín Labaj provozovatel přívozu Hraničář ve Frymburku převáží každý den více a více turistů. Standardně by v tuto dobu měl jezdit do Frýdavy každou celou hodinu a pak čekat ve Frymburku. Nyní ale jezdí od rána do večera téměř bez zastavení tam a zpět.

„Nejnáročnější je situace mezi 10 a 12 hodinou. V čase okolo oběda je provoz mírnější, protože všichni sedí u stolu nebo jsou u vody. Velká frekvence pak opět nastává okolo 15 hodiny,“ uvádí Labaj. Ve spolupráci se zdejší základní školou, úřadem městyse Frymburk a Turistickým spolkem Lipenska zve v sobotu odpoledne všechny zdejší děti a jejich rodiče na pohádkové představení O Karkulce a O 12 měsíčkách, které sehrají ochotničtí herci přímo na přívozu. Vůbec poprvé se stane, že přívoz pionýr přivítá na palubě kulturní představení. V tomto případě se bude jednat o veselé pohádky v podání herců z Kulturního a okrašlovacího spolku Čkyně. Všichni z Frymburka budou mít vstup zdarma, diváci odjinud zaplatí stejnou částku jako za standardní jízdenku.

„Děti měly opravdu velice náročný rok. Stejně tak jejich rodiče, ale i učitelé. Připravíme pro ně zajímavý zážitek na hladině Lipna jako oddych v momentě, kdy vrcholí školní rok a brzy se bude rozdávat vysvědčení. Věřím, že si řada dětí najde na přívoz cestu a zpříjemní si odpoledne přímo na hladině našeho jihočeského moře,“ uvádí ředitelka frymburské základní školy Milada Minaříková. Antonín Labaj se na představení osobně velice těší a pokud bude odezva kladná, tak by rád v podobných akcích pokračoval. „Zajímavé by byly určitě i koncerty, kdyby kapela hrála na přívoze a diváci by seděli v naší frymburské zátoce,“ uzavírá Labaj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…