Turistický spolek Lipenska: V Hůrce se „kulí" potočáci a siveni

30.12.2021 21:15 | Tisková zpráva

V rybí líhni Richarda Turka v osadě Hůrka nedaleko Horní Plané na Lipensku se aktuálně z jiker rodí malé ryby. Lidově, v rybářské hantýrce se tomu říká „kulení".

Turistický spolek Lipenska: V Hůrce se „kulí" potočáci a siveni
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

To zjednodušeně řečeno znamená, že z jiker se stávají malé rybky. „Kulí" se jikry pstruha potočního a sivena amerického. Během následujících dní se zde vylíhne zhruba 30.000 „potočáků" a stejné množství sivenů. Více než z 95 procent jiker se vykulí ryba. Zhruba 20 procent Richard Turek následně přeprodá, 80 procent si nechá pro vlastní chov.

Do poloviny ledna se ještě budou „kulit" pstruzi potoční z pozdějšího výtěru. „Jedná se o terminální stádium vývoje jikry, kdy malá rybička opouští jikerný obal. Ta bude zhruba tři týdny spotřebovávat žloutkový váček a pak přejde na exogenní výživu, což jsou granulky o velikosti asi půl milimetru. Případně se krmí mraženým planktonem," uvádí Turek s tím, že jikry si vytírá sám z vlastních generačních ryb.

Rybičky následně krmí asi do velikosti 10 centimetrů, a pak je přesídlí do tzv. výtažníků, což jsou malé rybníčky, kde ryby rostou do velikosti asi 350 gramů. Ty Richard Turek ve svém rybářství prodává nebo je mohou zájemci přijít sami vylovit. Po dohodě je to možné za každého počasí. V zimě se tu ryby loví skrze dírky.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

Rybářství Hůrka tvoří asi 2,1 hektarů vodní plochy, což představuje 17 různě velkých rybníků a rybníčků. Vybudoval ho v polovině 90.let otec Richarda Turka, který zde stále bydlí. Přímo s rybářstvím sousedí vyhlášená rybí restaurace, kterou provozuje Richardova starší sestra. Richard Turek má vizi, že by po dohodě s Českým rybářským svazem začal pracovat na záchranném chovu některých původních druhů ryb. „Vše je ve fázi plánů, ale mám zájem rozjet záchranný program geneticky čisté ryby pstruha obecného formy potoční, střevle potoční a síha marény," vypočítává.

Více se chce také zaměřit na to, že svou rybí líheň otevře veřejnosti a bude zde pořádat organizované exkurze pro různé druhy škol – od mateřských až po vysoké. „V plánu také máme rybářské workshopy," uzavírá Turek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …