ÚOHS: Dohled nad dodržováním pravidel hospodářské soutěže v době krize

29.03.2020 22:31

V současné době čelí celý svět bezprecedentní krizi a pandemii onemocnění Covid-19. Jeho vlivem dochází nejen k problémům zdravotním, ale i ekonomickým.

ÚOHS: Dohled nad dodržováním pravidel hospodářské soutěže v době krize
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

ÚOHS si je vědom toho, že v této nelehké době jsou mnozí podnikatelé, zejména menší a střední, vystaveni obrovským problémům a potížím, které negativně dopadají na jejich práci. Přesto i tato doba musí být výzvou pro hledání cest a možností, jakým způsobem dále dodávat zboží a služby a uspokojovat potřeby veřejnosti, a nikoliv omluvou pro nezákonné a společnosti škodlivé jednání. Proto podnikání i nadále musí probíhat v souladu se zákony, včetně toho soutěžního.

ÚOHS důrazně upozorňuje podnikatele na to, že i nadále důsledně monitoruje trhy a dohlíží na dodržování pravidel hospodářské soutěže a je připraven zasáhnout a potrestat její neoprávněné narušení. Zejména tvrdé kartelové dohody a zakázané vylučovací praktiky dominantních soutěžitelů související s krizově nezbytným zbožím a službami, jako jsou potraviny, energie, léky apod., jsou nyní klíčovými oblastmi, na které se bude v příštích týdnech a měsících ÚOHS zaměřovat. Podnikatelé se proto musí nyní vyvarovat usnadňování si této situace prostřednictvím jednání, které jde ve výsledku k tíži spotřebitelů. Zejména nesmějí uzavírat dohody o cenách, rozdělování trhů, omezování produkce a dohody týkající se jejich postupu ve veřejných zakázkách. Dominantní hráči na trhu nesmějí této situace zneužívat a stanovovat excesivní ceny, a to zejména u zboží a služeb, které jsou v krizovém období obtížně dostupné, ani  vytlačovat z trhů jiné konkurenty zneužíváním svého postavení. Není možné, aby krizovou situací byla takováto protisoutěžní jednání omluvena a zůstala nepotrestána.

ÚOHS si je zároveň vědom toho, že v nezbytné době trvání nouzového stavu může být určitá nadstandardní kooperace podnikatelů žádoucí, avšak, aby byla v souladu se soutěžním zákonem, musí být prováděna výhradně v zájmu zajištění zboží a služeb, které jsou v době pandemie klíčové a jejich zajištění je současnou situací ohroženo. Pokud však podnikatelé, byť v dobré víře,  chtějí řešit vzájemnou spoluprací problémy týkající se jejich podnikání způsobené krizí, měli by tak činit vždy s vědomím toho, že pravidla hospodářské soutěže zůstávají i nadále v platnosti. V případě pochyb o souladnosti svého jednání s  nimi, by měli kontaktovat ÚOHS, který je připraven s ohledem na stávající situaci poskytnout vodítko, jakým způsobem lze či nelze postupovat.

ÚOHS je přesvědčen, že i tato nelehká doba umožňuje v naprosté většině případů a na většině trhů nadále standardně soutěžit a zajišťovat tak spotřebitelům benefity, které hospodářská soutěž přináší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…