ÚOHS: Firmy si nezákonně rozdělily zakázky pro Hyundai, Úřad jim za kartelovou dohodu uložil pokuty

02.10.2018 18:49

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým pravomocným rozhodnutím třem společnostem z oblasti interiérového designu pokuty v celkové výši 1 549 000 Kč za uzavření kartelové dohody typu bid rigging.

ÚOHS: Firmy si nezákonně rozdělily zakázky pro Hyundai, Úřad jim za kartelovou dohodu uložil pokuty
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Společnosti Wiesner-Hager Project s.r.o., Artspect, a.s. a Iridium spol. s r.o. se dopustily zakázané dohody tím, že v roce 2016 koordinovaly své nabídky do dvou výběrových řízení v rámci rekonstrukce kantýn pro společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o. Cílem dohody bylo, aby nejvýhodnější nabídku podala společnost Wiesner-Hager Project. Ke koordinaci nabídek docházelo prostřednictvím e-mailové komunikace tak, že společnost Wiesner-Hager Project zaslala společnostem Artspect a Iridium cenové nabídky, které mají do výběrových řízení podat, a také další instrukce. Tuto koordinaci následně účastníci řízení naplnili tím, že dohodnuté nabídky skutečně zadavateli do výběrových řízení podali.

Úřad zahájil správní řízení v říjnu 2017 na základě upozornění společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o. Po prověření nabídek Úřad zjistil, že cenové nabídky uvedených společností vykazují vysokou míru podobnosti, například jednotlivé položky se liší o rovné stokoruny, případně o určitý koeficient. Úřad proto současně se zahájením správního řízení provedl u všech tří společností šetření na místě v obchodních prostorách těchto společností a zajistil zde relevantní obchodní záznamy.

Společnosti využily procedury narovnání, za což jim byly uložené pokuty sníženy o 20 %. Pokuty pro jednotlivé účastníky řízení jsou následující: Wiesner- Hager Project s.r.o. – 848.000 Kč, Artspect, a.s. – 493.000 Kč, Iridium spol. s r.o. – 208.000 Kč. Proti rozhodnutí nebyly podány rozklady a již nabylo právní moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec