ÚOHS: Kasační stížnost uspěla, NSS zrušil rozsudek nižšího soudu v kauze mýtného

20.09.2019 18:36

Nejvyšší správní soud vydal dne 18. září 2019 rozsudek, kterým ruší rozhodnutí Krajského soudu v Brně o žalobě společnosti Kapsch Telematic Services spol. s r. o. proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské o zadávacím řízení na systém elektronického mýtného.

ÚOHS: Kasační stížnost uspěla, NSS zrušil rozsudek nižšího soudu v kauze mýtného
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Nejvyšší správní soud se zcela přiklonil k dlouhodobému právnímu názoru ÚOHS, že není možno věcně rozhodovat o zadávacím řízení ve chvíli, kdy již byla uzavřena smlouva. NSS doslova říká: „S ohledem na vše výše uvedené tedy nelze konstruovat nad rámec platné právní úpravy a zákonem stanovené pravomoci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, tedy extra legem, povinnost vést řízení o přezkumu úkonů zadavatele i po uzavření smlouvy na veřejnou zakázku a vydat de facto deklaratorní rozhodnutí o tom, zda došlo ke kvalifikovanému porušení ZZVZ, bez možnosti takové případné pochybení reálně korigovat prostřednictvím nápravných opatření (§ 263 ZZVZ).“

V návaznosti na rozsudek Nejvyššího správního soudu nyní bude muset být zrušeno rozhodnutí Úřadu, které bylo vydáno v dané věci 9. září tohoto roku na základě pokynu Krajského soudu v Brně, neboť v téže věci již existuje vydané pravomocné rozhodnutí.

Rozsudek NSS ukazuje, že Úřad postupoval v dosavadním řízení o zadávacím řízení na systém elektronického mýtného v souladu s právními předpisy a rovněž snaha Úřadu o přerušení správního řízení do doby, než bude rozsudek NSS vydán, byla legitimní.

Rozhodnutí NSS ve věci mýtného systému najedte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…