ÚOHS: Ministerstvo chybovalo, avšak zákaz plnění smlouvy na armádní vrtulníky nelze uložit

17.11.2020 16:59

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj svým rozhodnutím ze 13. listopadu 2020 zamítl rozklad italské společnosti Leonardo S. p. A. a potvrdil tak prvostupňové rozhodnutí, jímž Úřad nevyhověl návrhu této společnosti na uložení zákazu plnění smlouvy na dodávku víceúčelových vrtulníků, kterou uzavřelo Ministerstvo obrany České republiky s vládou Spojených států amerických.

ÚOHS: Ministerstvo chybovalo, avšak zákaz plnění smlouvy na armádní vrtulníky nelze uložit
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad v rámci prvostupňového řízení zjistil, že Ministerstvo obrany při uzavírání smlouvy postupovalo v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, když smlouvu uzavřelo, aniž by respektovalo zákonný zákaz smlouvu uzavřít před rozhodnutím (a doručením rozhodnutí) o námitkách společnosti Leonardo. Zadavatel obdržel uvedené námitky 20. 11. 2019 a hned následující den uzavřel smlouvu, přičemž o námitkách rozhodl až 5. 12. 2019. Zákon v tomto případě předpokládá uložení zákazu plnění smlouvy, jestliže je podán příslušný návrh.

V uvedeném případě však bylo zjištěno, že uložení zákazu plnění smlouvy by znamenalo ohrožení existence širšího obranného nebo bezpečnostního programu, který má zásadní význam z hlediska bezpečnostních zájmů státu. Z tohoto důvodu tedy Úřad k uložení zákazu nepřistoupil a návrh zamítl.

Předseda ÚOHS se vyjadřoval zejména k námitkám navrhovatele vztahujícím se k tomu, jakým způsobem byl v daném případě vyložen pojem širší obranný a bezpečnostní program a zda by byla existence takového programu ohrožena neplněním smlouvy. Předseda konstatoval, že prvostupňový orgán posoudil věc správně, neboť pořízení vrtulníků UH-1Y a AH-1Z je součástí širšího obranného nebo bezpečnostního programu a ten má zásadní význam z hlediska bezpečnostních zájmů České republiky. Uložení zákazu plnění smlouvy by pak závažným způsobem existenci tohoto širšího programu ohrozilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…