ÚOHS: První den konference o veřejné podpoře byl zejména ve znamení výzkumu, vývoje a inovací

31.05.2018 12:01

V brněnském sídle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže byla dnes za účasti více než 150 účastníků zahájena dvoudenní mezinárodní konference o veřejné podpoře. Na pravidelné akci Úřad seznamuje zástupce poskytovatelů a příjemců veřejné podpory a další odborníky s novinkami v této oblasti.

ÚOHS: První den konference o veřejné podpoře byl zejména ve znamení výzkumu, vývoje a inovací
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Návštěvníky přivítal místopředseda ÚOHS Petr Solský, který z programu konference zdůraznil zejména témata financování infrastrukturních projektů a podpory na výzkum, vývoj a inovace. Ocenil rovněž, že veřejná podpora již není obecně málo známým pojmem. „I řada středních a menších obcí si začíná uvědomovat problematiku veřejné podpory a zajímá se o ni, což pozorujeme na narůstajícím množství dotazů z této strany,“ uvedl místopředseda Solský, který se zhostil rovněž úvodní přednášky konference. V ní představil činnost Úřadu v oblasti veřejné podpory za uplynulé období a zmínil některé důležité události a změny týkající se veřejné podpory.

Následně vystoupil náměstek ministryně financí Ondřej Landa, jenž hovořil o státní účasti v obchodních společnostech a podnicích z hlediska veřejné podpory, zejména pak o poskytování úvěrů či navyšování kapitálu. Vedoucí oddělení veřejné podpory ÚOHS Libuše Bílá se zaměřila na novelu Obecného nařízení o blokových výjimkách a regionální investiční podporu. Úvodní panel uzavřel Martin Fott ze Stálého zastoupení ČR při EU, jenž pohovořil o probíhající revizi soft law Evropské komise k nejlepším praktikám v řízeních o veřejné podpoře. Novelizace tohoto metodického dokumentu by měla být pomyslným dovršením již uskutečněné reformy procesních předpisů.

Podpoře výzkumu, vývoji a inovací byl věnován druhý panel konference, v němž vystoupil zástupce Evropské komise Bernhard von Wendland s příspěvkem na téma transferu znalostí, výzkumných organizací a vzdělávání na vysokých školách. Sibylle Summer z rakouského Federálního ministerstva pro digitální a hospodářské záležitosti se zaměřila na výzkumné organizace a jejich financování. Pohled poskytovatele veřejné podpory na výzkum, vývoj a inovace pak zprostředkoval Martin Bunček z Technologické agentury České republiky. Milan Bumbálek z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pak představil operační program Věda, výzkum a vzdělávání a aspekty veřejné podpory s tímto programem spojené.

Třetí panel zahájil Michael Kincl z Nejvyššího soudu České republiky tradičním přehledem rozhodovací praxe Evropské komise a soudních orgánů Evropské unie.  Věnoval se zejména rozhodnutí Evropské komise o možné podpoře českým poskytovatelům reklamního prostoru, irskému daňovému opatření na slazené nápoje a rozsudku Soudního dvora EU ve věci Komise vs. Řecko. Petr Kadlec z AK Havel & Partners následně rozebral dvě rozhodnutí Evropské komise ve věci Česká pošta. Martina Břešťovská z Ministerstva zemědělství se věnovala především příloze I SFEU a jejímu dopadu na veřejnou podporu. Závěr prvního dne konference obstarala Jana Staroňová (ÚOHS) přednáškou o povinnosti transparentnosti a jejího plnění prostřednictvím systému TAM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…