ÚOHS: Rozklad města Krupka byl zamítnut, za protisoutěžní vyhlášku zaplatí pokutu 280 000 korun

20.10.2019 8:45

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad města Krupka a potvrdil tak prvostupňové rozhodnutí, jímž byla tomuto městu za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže uložena pokuta ve výši 280 000 korun.

ÚOHS: Rozklad města Krupka byl zamítnut, za protisoutěžní vyhlášku zaplatí pokutu 280 000 korun
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Město Krupka se dopustilo přestupku, když povolilo na území města provozování sázkových her pouze na místech stanovených s účinností od 1. 1. 2014 v obecně závazné vyhlášce č. 1/2013, aniž by výběr adresních míst provozování provedlo na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií. Svým postupem město narušilo bez objektivně ospravedlnitelných důvodů v období od 1. 1. 2014 do data vydání prvostupňového rozhodnutí hospodářskou soutěž na trhu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her a na trhu provozování provozoven, v nichž mohou být sázkové hry, loterie a jiné podobné hry provozovány území města Krupky zvýhodněním soutěžitelů, kteří mohou na povolených adresních místech nadále provozovat loterie a provozovny k účelu provozování loterií.

Předseda Úřadu se sice plně ztotožnil s účastníkem řízení, že schválení vyhlášky sledovalo legitimní cíl, který však město naplňovalo způsobem, jenž je v rozporu se zákonem o ochraně hospodářské soutěže. Nebylo především schopno vysvětlit a prokázat, proč a na základě jakých objektivních kritérií se rozhodlo vybrat čtyři konkrétní adresní místa, na nichž provozování loterií a sázkových her povolí.

Předseda rovněž odmítl námitky na neoprávněný zásah do práva na samosprávu, když uvedl, že rozhodnutí Úřadu v žádném případě nemíří do sféry účinnosti či platnosti obecně závazné vyhlášky. Výsledkem kontrolní činnosti Úřadu nad orgány veřejné správy může být pouze sankční rozhodnutí, které samo o sobě nemá vliv na platnost či účinnost dotčeného aktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…