ÚOHS: Soud konstatoval správnost rozhodnutí v kauze nákupu policejních automobilů

05.05.2022 21:44 | Tisková zpráva

Krajský soud v Brně zamítl žalobu podanou Ministerstvem vnitra České republiky proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské, kterým bylo v roce 2019 zrušeno zadávací řízení ministerstva na uzavření rámcové dohody na dodávky osobních automobilů v policejním i běžném provedení a dodávky vybavení servisních pracovišť pro automobily rezortu Ministerstva vnitra pro období let 2018 až 2021. Rozsudek z konce března tohoto roku byl Úřadu doručen v minulém týdnu.

ÚOHS: Soud konstatoval správnost rozhodnutí v kauze nákupu policejních automobilů
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Soud jednoznačně potvrdil závěry Úřadu, podle nichž ministerstvo nastavilo diskriminačně zadávací podmínky, když kombinace stanovených technických požadavků ve svém důsledku vedla k bezdůvodné konkurenční výhodě dodavatele ŠKODA AUTO a.s.

Krajský soud zamítl námitky týkající se nepřezkoumatelnosti a litispendence či výhrady proti využití průzkumu trhu jako důkazního prostředku. Soud potvrdil také správnost skutkových zjištění a jejich hodnocení, když se ztotožnil se závěry Úřadu ohledně diskriminačního charakteru požadovaných parametrů vozidel. Zadavatel podle soudu dostatečně nezdůvodnil, v čem jsou vozidla typu sedan/hatchback natolik odlišná od vozidel typu kombi, že pro značnou část veřejné zakázky požadoval žalobce dodání vozidel s homologací sedan/hatchback a zároveň základním objemem zavazadlového prostoru min. 500 dm3. Konkrétně neprokázal, v čem spočívají tvrzené rozdíly v jízdních vlastnostech a proč jsou tyto rozdíly významné z hlediska dané veřejné zakázky.

Soud se vyjádřil také k tvrzení zadavatele, že nastavení technických parametrů vozidel bylo odůvodněné i pro vozidla, která neměla sloužit k policejním účelům. Podle soudu je zcela legitimní požadovat v zadávací dokumentaci buď odůvodnění toho, proč i vozidla pro nepolicejní účely musí tyto parametry splňovat, anebo požadované parametry vozidel pro nepolicejní účely odlišit.

Základní informace k rozhodnutí ÚOHS v daném případě ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…