ÚOHS: Ústavní soud z velké části zamítl návrh na zrušení zákona o významné tržní síle

28.04.2020 21:49

Ústavní soud dnes svým nálezem Pl. ÚS 30/16 z větší části zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití, ve znění pozdějších předpisů.

ÚOHS: Ústavní soud z velké části zamítl návrh na zrušení zákona o významné tržní síle
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Zrušena byla pouze část § 3a písm. a) tohoto zákona, který obsahuje ustanovení o tom, že výše veškerých peněžních plnění dodavatele nesmí překročit 3 % z ročních tržeb dodavatele za poslední ukončené účetní období v délce 12 měsíců za potraviny dodané jednotlivému odběrateli v roce, ve kterém došlo k finančnímu plnění.

Ústavní soud konstatoval, že vymezení zákazu zneužití tržní síly za použití obratového kritéria ve výši 5 miliard korun je v souladu s požadavky určitosti a předvídatelnosti zákona podle čl. 4 odst. 1 Listiny základních práv a svobod a čl. 1 odst. 1 Ústavy České republiky. Současně soud shledal, že účel zákona, tedy odstranění některých praktik používaných obchodními řetězci vůči dodavatelům, kteří jsou ve slabším postavení, je legitimním důvodem pro omezení práva na podnikání podle čl. 26 odst. 1 Listiny.

V souladu s ústavním pořádkem je též zvolené obratové kritérium ve výši 5 miliard korun, neboť podle Ústavního soudu představuje jednoznačný a předvídatelný způsob určení odběratele disponujícího významnou tržní silou. Přezkumem ústavnosti prošla rovněž výše pokut, které je za porušení zákona možno uložit, či oprávnění Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže provádět sektorová šetření a některé vyšetřovací pravomoci ÚOHS.

Výhrady měl Ústavní soud pouze vůči části výše zmíněného § 3a písm. a), který dle nálezu nutí strany dodavatelsko-odběratelského vztahu k sjednání ohraničení výše veškerého peněžního plnění dodavatele za související služby odběratele pevnou částkou, jejíž maximální výši je předem nepředvídatelná, a ustanovení je proto v rozporu s právem na podnikání. Na probíhající správní řízení ÚOHS nebude mít zrušení ustanovení o 3% hranici plateb výrazné dopady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…