ÚOHS: Změny v nahlížení do správního spisu v době nouzového stavu

29.03.2020 19:25

Vzhledem k tomu, že na území České republiky byl v souvislosti s onemocněním COVID-19 způsobeným novým koronavirem SARS-CoV-2 vládou České republiky vyhlášen stav nouze a přijata řada opatření, jejichž cílem je zamezit šíření onemocnění, přistoupil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z preventivních důvodů k dočasným změnám v nahlížení do spisu.

ÚOHS: Změny v nahlížení do správního spisu v době nouzového stavu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Účelem zavedeného opatření je omezit po dobu trvání stavu nouze přímý kontakt účastníků řízení a jejich zástupců se zaměstnanci Úřadu a oboustranně tak minimalizovat případné riziko přenosu nákazy. Úřad je současně přesvědčen, že opatření, která z důvodu ochrany života a zdraví, zavedl, nemohou zkrátit procesní práva účastníků řízení v míře, která by mohla způsobit nezákonnost vydaného rozhodnutí.

Primárně Úřad nyní zpřístupňuje obsah spisu doručením do datové schránky žadatele o nahlížení do spisu, je-li to technicky možné, na základě výslovného písemného souhlasu této osoby, a to v rozsahu, který by byl zpřístupněn jako při nahlížení do spisu v sídle Úřadu, vyjma těch částí spisu, které obsahují utajované informace nebo skutečnosti, na něž se vztahuje zákonem uložená nebo uznaná povinnost mlčenlivosti. Pokud tedy žadatel o nahlížení do spisu souhlasí s tímto způsobem zpřístupnění obsahu spisu a je-li to technicky možné, zašle nejprve Úřadu svůj výslovný písemný souhlas, a po jeho obdržení je mu do datové schránky požadovaný obsah spisu doručen.

Pokud žadatel o nahlížení do spisu s výše uvedeným způsobem zpřístupnění obsahu spisu pro nahlížení nesouhlasí, obsah spisu nebo jeho částí lze poskytnout na technickém nosiči dat (flash disku), avšak bez reálné možnosti předvedení spisu nebo jeho částí v budově Úřadu, který bude k vyzvednutí v sídle Úřadu, a to jen po předchozí domluvě s oprávněnou úřední osobou a na základě předchozího písemného souhlasu s takovým postupem.

Úřad upozorňuje, že v době nouzového stavu není možno v sídle Úřadu nahlížet do těch částí spisu, z nichž není možno činit si výpisy či požadovat od Úřadu, aby byly pořízeny kopie ve smyslu § 38 odst. 4 a 6 správního řádu. Platí, že v takových případech nedojde k vydání rozhodnutí ve věci, pokud by bylo nutné provést důkaz těmito částmi spisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…