ÚSTR: Konference nabídne diskuzi o významu historických výročí pro českou společnost

01.11.2018 17:31

Konference s názvem Dějiny ve veřejném prostoru: Česká společnost a historická výročí se koná 8. a 9. listopadu 2018 v Praze. Zaměří se na současnou kulturu vzpomínání s důrazem na význam historických výročí pro českou společnost, ať už se jedná o výročí spojená s Janem Husem, Tomášem Garriguem Masarykem nebo tzv. osudovými osmičkami.

ÚSTR: Konference nabídne diskuzi o významu historických výročí pro českou společnost
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Konferenci jako svůj první počin pořádá fórum Dějiny ve veřejném prostoru, sdružení vzdělávacích institucí, které chce otevřít diskuzi o tom, jak ve veřejném prostoru pracovat s historií a jak propojit výzkum s praxí.

„Jedním z významných hostů konference je Alan McCully, irský specialista na výuku kontroverzních historických témat ve školách. Jeho postupy se osvědčily v názorově rozděleném Severním Irsku, kde jsou historická výročí dodnes provázena nepokoji, prosazují se však také v méně politicky konfliktních společnostech po celém světě. Dle McCullyho má být školní třída bezpečným prostorem, kde mohou žáci vyslovovat své názory, aniž by je někdo okřikoval nebo cenzuroval,“ upozorňuje Vojtěch Ripka, vedoucí Oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů.

Historici, didaktici, muzejníci, učitelé, občanští aktivisté, sociologové, redaktoři vzdělávacích časopisů či knih, novináři a další budou diskutovat o různých formách zpřítomňování minulosti ve veřejném prostoru, ať už v podobě filmové a televizní tvorby, vzdělávacích projektů občanských iniciativ, muzejních expozic nebo dějepisné výuky na školách. Setkání nabídne kromě diskuzních stolů a praktických workshopů také večerní debatu o zobrazování mnichovské krize ve filmech a televizních seriálech.

Cílem konference Česká společnost a historická výročí je podnítit debatu o významu historických výročí pro českou společnost v co nejširším kruhu odborníků různých společenských sfér.

Termín: 8. a 9. listopadu 2018 od 9 hodin

Místo konání: Konference a workshopy se konají zároveň v prostorách centra vzdělávání a kultury Dominikánská 8 v Husově ulici čp. 8 v Praze (vchod z ulice Jilská 5) a na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha 2.

Program konference najdete zde.

Registrovat se můžete zde.

Konferenci pořádá Ústav pro studium totalitních režimů. Spolupořadateli jsou Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. (Dohromady tvořící platformu Dějiny ve veřejném prostoru)

Mediálním partnerem konference je časopis Dějiny a současnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…