ÚSTR: Výstava ukáže příběh největší protikomunistické organizace

29.11.2018 19:34

Statečnost, přesvědčení, velká kariéra, zklamání, zrada, tragédie. Co vlastně víme o odbojové organizaci Světlana a osudech jejích členů?

ÚSTR: Výstava ukáže příběh největší protikomunistické organizace
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Jeden z nejdůležitějších příběhů protikomunistické rezistence přiblíží rozsáhlá výstava Případ Světlana. Proměny obrazu třetího odboje, která bude zahájena 6. prosince 2018 v Národním památníku Vítkov v Praze. Výstava nabídne mimo jiné i ukázky z unikátního filmu natočeného v roce 1947 členy partyzánského oddílu Olga, který bude takto veřejně prezentován poprvé. 

„Světlana byla významnou protikomunistickou organizací nejen svým velkým rozsahem, ale zejména snahou o systematickou činnost proti nastupující totalitě. Její členové – za války odbojáři proti nacismu a partyzáni – byli povětšinou komunisty, už v roce 1948 se ale vymezili vůči poměrům v novém režimu. Chtěli mít možnost rozhodovat o svých zájmech  a ovlivňovat politické dění, se kterým nesouhlasili,“ vysvětluje historik Zdeněk Homola z Ústavu pro studium totalitních režimů, vedoucí autorského týmu výstavy.

„Hrdinové, teroristi, oběti – takto různorodě byli členové Světlany v minulosti označováni. Bezprostředně po konci války partyzáni vystupovali jako hrdinové, díky protirežimní činnosti se však v následujících letech jejich veřejný obraz úplně otočil. Během rozsáhlých soudních procesů na přelomu 40. a 50. let se o nich veřejnost dozvídala jako o nebezpečných teroristech spřáhnutých s nepřátelským Západem. V 60. letech se začalo mluvit o zločinech stalinismu a změnil se i pohled na členy Světlany, kteří začali být nahlíženi jako oběti,“ upozorňuje na proměny veřejného obrazu odbojářů spoluautor výstavy Jaroslav Pinkas z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Návštěvníci výstavy se seznámí nejen s osudy „Světlanářů“, ale také reprezentantů komunistické moci, dobovými archiváliemi i předměty. V původní velikosti výstava ukáže např. náčrt rozsáhlé organizační struktury Světlany, který vypracovala a používala StB.

Vernisáže se zúčastní paní Světlana Janíčková, dcera ústředních postav Josefa Vávry Staříka a Aloisie Doležalové, po níž je protikomunistická organizace Světlana pojmenována. Přítomen bude také pan Aleš Macháč, prasynovec odbojáře Antonína Slabíka, který autorům výstavy poskytl unikátní snímek z roku 1947 zobrazující rekonstrukci zatčení generálmajora Dietricha von Müllera členy partyzánského oddílu Olga.

Výstavu, která měla premiéru v září 2017 ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek, Národním technickým muzeem a Národním muzeem. V Národním památníku na Vítkově v Praze bude k vidění od 7. prosince 2018 do 1. dubna 2019.

V příštích měsících výstavu doprovodí seminář o organizaci Světlana, křest knihy o třetím odboji či filmový seminář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…