ÚSTR představil výzkum mapující vzdělávání k toleranci v Česku

08.02.2018 17:34

V České republice jsou již 15 let systematicky podporovány programy vyučující žáky o romském a židovském holocaustu. Jsou ale tyto programy skutečně efektivní?

ÚSTR představil výzkum mapující vzdělávání k toleranci v Česku
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Zatímco antisemitismus není v české společnosti rozšířen tolik jako v okolních zemích, vztah k Romům je u nás velmi špatný. Nepřátelství k Romům vyjadřuje ve výzkumech i mladá generace a ani s vyšším vzděláním lidí se tento vztah nezlepšuje.

Tomu odpovídá i situace ve školách. Programy o židovském holocaustu jsou ve školách populární, ale semináře zaměřené na holocaust romský nebo situaci Romů v současné společnosti nepořádají školy často. Důvodem mohou být obavy z reakce rodič,” popisuje Karina Hoření z oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů. Karina Hoření je součástí týmu Ústavu pro studium totalitních režimů, který mapoval stav vzdělávání k toleranci v Česku. Na výzkumu spolupracoval Sociologický ústav Akademie věd ČR, v.v.i., který na datech z posledních let ukázal, jak jsou v české společnosti rozšířené stereotypy o Romech a Židech.

Autorský tým na základě těchto výzkumů připravil soubor doporučení, která jsou určena institucím financujícím programy zaměřené na výchovu k toleranci.

„Problémem není nedostatek učebních pomůcek, které by mohli učitelé a učitelky používat. Je nutné vzdělávat učitele tak, aby dokázali ve třídě zvládat debatu o kontroverzních tématech, k níž často spontánně dochází,“ zmiňuje stručně Karina Hoření z ÚSTR některá z doporučení. Celý výzkum je zveřejněn zde.

Průběh výzkumu a výsledky projektu budou prezentovány na konferenci Vzděláváním k toleranci. Jak fungují vzdělávací programy v českých školách, která se koná 19. února 2018 od 10:00 v Akademickém konferenčním centru Husova 4a, Praha 1. Zde budou diskutovat odborníci a odbornice na vzdělávání se zástupci škol, neziskových organizací a donorských programů.

Grafickou úpravu knihy, webu stereotypy.cz a celého projektu realizovalo studio dipozitiv (www.dipozitiv.cz), které je nositelem několika designových cen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…