ÚZSVM pravomocně uhájil 24 milionů korun

15.12.2019 22:02

Žalobce se domáhal u Obvodního soudu pro Prahu 2 po Ministerstvu spravedlnosti zaplacení 24 milionů Kč. Požadovaná částka měla nahradit škodu, která mu měla údajně vzniknout nesprávným postupem exekutora.

ÚZSVM pravomocně uhájil 24 milionů korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Žalobce přihlásil v roce 2010 u Úřadu průmyslového vlastnictví užitný vzor k jím vymyšlené součástce lisovacího stroje. Protože se v důsledku svého neúspěšného podnikání dostal do neschopnosti splácet půjčky, bylo vůči němu zahájeno exekuční řízení. Žalobce se po státu domáhal náhrady údajné škody, která mu měla vzniknout tím, že nemohl v důsledku exekučního zatížení svých práv přenechat dalším subjektům oprávnění k užívání užitným vzorem chráněné součástky, a to za odměny ve výši 8 milionů Kč ročně. Žalobce jmenoval dva subjekty, které měly mít o tuto součástku zájem.

Zájmy státu v tomto sporu hájil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Tomu se v průběhu řízení podařilo prokázat, že ani jeden ze žalobcem označených subjektů neměl zájem o pořízení tzv. licencí na užívání součástky, ale pouze zvažovali případné odkoupení užitného vzoru, což však zase nechtěl žalobce. Soud proto žalobu zamítl. Nadto poukázal na skutečnost, že omezení možnosti žalobce disponovat s užitným vzorem nebylo zapříčiněné libovůlí exekutora, ale pouze žalobcem, který dobrovolně neplnil závazky vůči svým věřitelům. Městský soud v Praze rozsudek potvrdil jako správný.

ÚZSVM se ve složité kauze musel vypořádat i s neobvyklou problematikou autorských práv a průmyslových práv. Současně se potvrdilo, že rozhodnutí státu hájit své zájmy primárně prostřednictvím svých vlastních zaměstnanců a nepředávat kauzy drahým advokátním kancelářím, je správné a vede k účelnému nakládání s veřejnými prostředky. Ostatně samotná míra úspěšnosti Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových dlouhodobě přesahuje 90 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …