ÚZSVM převzal parcelu s pozůstatky osídlení ze střední doby kamenné

27.08.2018 16:16

Jindřichohradecké pracoviště ÚZSVM má ve správě pozemek v obci Ponědrážka na Třeboňsku, který se nachází v archeologicky cenné lokalitě u rybníka Švarcenberk. Odborníci zjistili, že se pod tímto rybníkem původně nacházelo jezero, na jehož březích bylo ve střední době kamenné soustředěno několik pravěkých sídlišť.

ÚZSVM převzal parcelu s pozůstatky osídlení ze střední doby kamenné
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

ÚZSVM připadla malá vodní plocha o výměře 17 m2, která byla v katastru nemovitostí zapsána na Státní rybářství České Budějovice. Tento státní podnik byl zrušen v roce 1990, aniž byla parcela zprivatizována. Pozemek, který leží přímo u rybníka, bude převeden Státnímu pozemkovému úřadu, neboť je na něm zřízeno hlavní odvodňovací zařízení, které SPÚ spravuje.

Výskyt osídlení ze střední doby kamenné na březích jezera Švarcenberk dokazují například nálezy úlomků dřevěných šípů nebo skořápek z lískových ořechů, které pocházejí z období, kdy zde lísky nerostly. Plody sem přinášeli pravěcí sběrači jako součást své potravy. Lidé v okolí jezera nepřetržitě sídlili až do doby zániku jezera před čtyři a půl tisíci lety. Svůj název – Švarcenberk – jezero získalo podle stejnojmenného rybníka, který byl vystavěn přibližně v místě pravěkého jezera na přelomu 17. a 18. století podle projektu Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…