ÚZSVM převzal parcelu s pozůstatky osídlení ze střední doby kamenné

27.08.2018 16:16

Jindřichohradecké pracoviště ÚZSVM má ve správě pozemek v obci Ponědrážka na Třeboňsku, který se nachází v archeologicky cenné lokalitě u rybníka Švarcenberk. Odborníci zjistili, že se pod tímto rybníkem původně nacházelo jezero, na jehož březích bylo ve střední době kamenné soustředěno několik pravěkých sídlišť.

ÚZSVM převzal parcelu s pozůstatky osídlení ze střední doby kamenné
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

ÚZSVM připadla malá vodní plocha o výměře 17 m2, která byla v katastru nemovitostí zapsána na Státní rybářství České Budějovice. Tento státní podnik byl zrušen v roce 1990, aniž byla parcela zprivatizována. Pozemek, který leží přímo u rybníka, bude převeden Státnímu pozemkovému úřadu, neboť je na něm zřízeno hlavní odvodňovací zařízení, které SPÚ spravuje.

Výskyt osídlení ze střední doby kamenné na březích jezera Švarcenberk dokazují například nálezy úlomků dřevěných šípů nebo skořápek z lískových ořechů, které pocházejí z období, kdy zde lísky nerostly. Plody sem přinášeli pravěcí sběrači jako součást své potravy. Lidé v okolí jezera nepřetržitě sídlili až do doby zániku jezera před čtyři a půl tisíci lety. Svůj název – Švarcenberk – jezero získalo podle stejnojmenného rybníka, který byl vystavěn přibližně v místě pravěkého jezera na přelomu 17. a 18. století podle projektu Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…