ÚZSVM uhájil státu ve třech sporech přes 460 milionů korun

14.05.2020 16:04

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v minulých dnech uhájil státu ve třech sporech celkem 462,2 milionu korun. V rámci uvolňování opatření v souvislosti onemocněním COVID-19 je již možné opět nařizovat soudní jednání a ÚZSVM tak pokračuje v účinném hájení zájmů státu před soudy.

ÚZSVM uhájil státu ve třech sporech přes 460 milionů korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

?„Právní zástupci ÚZSVM opět dokazují svoji úspěšnost před soudy, která je dlouhodobě velmi vysoká, a to přes 90 %. V těchto třech případech jsme uhájili téměř půl miliardy korun, kterou stát nemusí vynakládat. Ke konci dubna nám ostatní organizační složky státu předaly 391 právních sporů. Věřím, že toto číslo bude v průběhu roku dále narůstat,“ řekla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

V prvním případě se jednalo o pravomocný rozsudek v kauze, ve které právní zástupci ÚZSVM zastupovali Státní pozemkový úřad. Žalobci se po státu domáhali finanční náhrady ve výši 63,8 milionu korun za nevydané pozemky v Praze, které žalobci ocenili jako stavební. Městský soud v Praze potvrdil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 3 a žalobu na návrh ÚZSVM zamítl, neboť žalobci neprokázali, že jsou oprávněni prostředky požadovat.

Druhý pravomocný rozsudek se týkal případu, ve kterém ÚZSVM úspěšně zastupoval Ministerstvo spravedlnosti. Žalobce – fyzická osoba se domáhal náhrady škody kvůli domnělému průtahu v jiných řízeních, které žalobce před soudy vedl. Žalobce argumentoval, že pokud by tato řízení nebyla dle jeho názoru nepřiměřeně dlouhá, nedostal by se do tíživé finanční situace. Celkově požadoval částku 114,4 milionu korun představující náhradu škody za ušlý zisk, náhradu škody za propadnutí patentu a ochranné známky a za nemajetkovou újmu. Městský soud v Praze pravomocně zamítl žalobu zejména pro nedostatek příčinné souvislosti mezi vznikem údajné škody a postupem státních orgánů.

Ve třetím případě se jedná o nepravomocný rozsudek ve věci náhrady škody ve výši 284,4 milionu korun. I v tomto sporu ÚZSVM zastupoval Ministerstvo spravedlnosti. Žalobci se jako většinoví akcionáři společnosti Krušnohorské strojírny po státu domáhali náhrady škody ve výši bývalé hodnoty jejich akcií a rovněž náhrady za údajný nárok v souvislosti s delimitací bývalého státního podniku Severočeské hnědouhelné doly Most. Obvodní soud pro Prahu 2 žalobu na návrh ÚZSVM zamítl.

ÚZSVM v loňském roce uhájil státu v majetkových soudních sporech 36,9 miliardy korun a převzal rekordních 1 486 soudních sporů od státních institucí. ÚZSVM zastupuje v tuzemských sporech sám sebe i ostatní organizační složky státu vlastními zaměstnanci, čímž šetří finanční prostředky státu za externí advokátní kanceláře. K nejčastěji zastupovaným státním institucím patří Státní pozemkový úřad, Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo financí. Od ledna do dubna roku 2020 uzavřel ÚZSVM zatím 391 dohod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…