ÚZSVM vyhlásil svou druhou nejvyšší veřejnou dražbu v historii

31.10.2018 13:50

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vyhlásil veřejnou dražbu na prodej zámečku v pražském Veleslavíně. Dražba se uskuteční 30. listopadu 2018, minimální podání činí 382 milionů korun. Veřejnou dražbu schválilo Ministerstvo kultury.

ÚZSVM vyhlásil svou druhou nejvyšší veřejnou dražbu v historii
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Jedná se o zcela unikátní investiční příležitost v mimořádně lukrativní lokalitě Prahy 6. Věřím, že nalezneme nového majitele, který kromě nezanedbatelného příjmu do státního rozpočtu zastaví chátrání této kulturní památky, najde pro ni smysluplné využití a vdechne jí nový život,“ řekla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

ÚZSVM převzal areál zámečku ve Veleslavíně v roce 2015 od Ministerstva práce a sociálních věcí. Jedná se o areál původně barokního zámku s historickým parkem, který pochází odhadem z roku 1725, kdy byl postaven podle plánů Kiliána Ignáze Dietzehofera pro císařovnu Amálii Brunšvickou. Rozkládá se na ploše 29 541 m2. Poslední rozsáhlou rekonstrukcí prošel areál v roce 1986, v současné době je tak nezbytná další rekonstrukce. Hlavní budova dosud sloužila pro provozování komerčního zdravotnického zařízení. Ostatní budovy jsou v nevyhovujícím stavebnětechnickém stavu.

Veřejná dražba se uskuteční 30. listopadu 2018 v 11 hodin v budově ÚZSVM na Rašínově nábřeží. Minimální podání činí 382 milionu korun, minimální příhoz je stanoven na částku 500 tisíc korun. Podmínkou účasti v dražbě je mj. složení dražební jistoty ve výši 10 % minimální ceny, tedy 38,2 milionu korun. Vzhledem k tomu, že se jedná o kulturní památku, konání dražby předem schválilo Ministerstvo kultury.

O areál v současné době nemá zájem žádná organizační složka státu. Zákon o majetku státu při hospodařením s nepotřebným státním majetkem preferuje vypsání transparentního výběrového řízení nebo veřejné dražby. Jiné způsoby naložení jsou možné výjimečně při splnění a doložení určitých podmínek, například bezúplatný převod nebo přímý prodej je možný, pokud žadatel v žádosti doloží i proveditelnost veřejného zájmu z hlediska věcného, finančního a časového. Žádnou žádost splňující platné předpisy ÚZSVM neobdržel. Proto byla vyhlášena veřejná dražba, do které se může přihlásit kdokoliv včetně např. obce.

Více informací o dražbě naleznete ZDE.

Další informace včetně reakce na některá nepravdivá tvrzení naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…