Údržba krajských silnic byla v lednu náročnější

15.02.2015 14:01

Období mírného počasí a relativně nízkých nákladů na zimní údržbu silnic je pryč. Měsíc leden 2015 patřil z hlediska zimní údržby silnic k těm náročnějším. Oproti lednu 2014 byly náklady na zimní údržbu krajských silnic více než trojnásobné.

Údržba krajských silnic byla v lednu náročnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Padající sníh ze střech může být velice nebezpečný

Ze statistiky, kterou právě uzavřelo Ředitelství silnic Zlínského kraje, vyplývá, že zimní údržba silnic II. a III. třídy ve Zlínském kraji přišla v lednu na 41,2 milionu korun. Silničáři vykázali 109 286 kilometrů pluhovaných silnic a 94 006 kilometrů posypaných vozovek. Spotřebovalo se při tom 3 298 tun soli a 10 016 tun inertních posypových materiálů.

Měsíc leden 2015 byl v rozsahu zimní údržby silnic zatím nejnáročnější z probíhajícího zimního období (od října 2014). Zimní údržba stála v lednu víc než součet za všechny tři předchozí zimní měsíce, spadající ještě do kalendářního roku 2014 (24,7 mil. Kč). Byla více než třikrát nákladnější než zimní údržba za leden minulého roku (12,4 mil. Kč). A překračuje o třetinu také průměrné lednové náklady posledních deseti let (31,3 mil. Kč). Ještě dražší však byl leden 2013 (47,9 mil. Kč) a leden 2010 (49,2 mil. Kč).

„Letošní lednové počasí si vyžádalo poměrně velké nasazení lidí i techniky při zajišťování zimní údržby silnic. Dařilo se však plnit stanovené časové limity a udržovat silniční síť ve sjízdném stavu," konstatoval náměstek ŘSZK Ing. Radek Berecka.

Zimní údržbu krajských silnic zajišťují na území kraje čtyři okresní organizace Správa a údržba silnic. Všechny mají v současnosti přiměřené zásoby posypových materiálů i pro oba zbývající měsíce tohoto zimního období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…