Úřad práce: Burza v Olomouci nabídne práci, vzdělání, poučení i zábavu

19.10.2019 17:33

Jedinečnou šanci seznámit se na jednom místě a během jediného dne s nejvýznamnějšími zaměstnavateli v Olomouckém kraji dostanou lidé v úterý 22. října 2019 v Olomouci. V tento den proběhne od 9 do 17 hodin v areálu Výstaviště Flora (v největším pavilonu A) Burza práce a vzdělání. Vstup na akci i veškeré poradenství budou zdarma. Na její organizaci se spolupodílí Úřad práce ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Krajská hospodářská komora Olomouckého kraje.

Úřad práce: Burza v Olomouci nabídne práci, vzdělání, poučení i zábavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

V Olomouci představí své vzdělávací programy 25 vybraných středních a vysokých škol, o jejichž absolventy mají zaměstnavatelé dlouhodobě velký zájem. Burza je tak určena nejen těm, kteří právě hledají nebo chtějí změnit zaměstnání, ale také všem, kteří teprve začínají uvažovat o svém budoucím studijním zaměření nebo zaměstnání – tj. žákům posledních ročníků ZŠ a studentům středních a vysokých škol. Burzu by si neměli nechat ujít ani ti, kteří se na volbě povolání nějakým způsobem podílejí - ať už jsou to rodiče teenagerů nebo výchovní poradci ze základních a středních škol. Všichni zájemci dostanou unikátní příležitost získat informace na jednom místě, případně navázat kontakt s budoucím zaměstnavatelem.

„Na burze se bude prezentovat více než padesát perspektivních zaměstnavatelů z Olomouckého kraje, kteří už teď mohou nabídnout stovky volných pracovních míst ve strojírenství, v elektrotechnice, zemědělství, potravinářství, ve výrobě plastů a lepenkových obalů, ve stavebnictví, v dopravě a spojích, energetice, obchodu, hotelnictví, pojišťovnictví, ve zdravotnictví a lázeňství, v armádě i policejních složkách. Lidem hledajícím nové zaměstnání doporučujeme vzít si s sebou několik výtisků svého profesního životopisu,“ uvádí ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci Jiří Šabata.

Specialisté ÚP ČR nabídnou na burze široké spektrum poradenských služeb všem, kteří se zajímají o své budoucí pracovní uplatnění. A ť už se jedná o výběr školy, studijního oboru, rekvalifikace nebo třeba hledánívolných pracovních míst v ČR i Evropské unii.

„Nemůžeme opomíjet důležitost této akce také pro naše klienty. Právě oni zde mohou nalézt příležitost k uplatnění se na trhu práce, a to zejména díky široké poptávce po pracovní síle. Velmi vítám aktivitu Krajské pobočky ÚP ČR v Olomouci a všech významných sociálních partnerů na trhu práce při realizaci této již tradiční akce,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „I díky těmto aktivitám Úřad práce ČR ještě více posiluje svou roli v centru zaměstnanosti. Obdobné akce totiž nabízejí nejen jedinečnou příležitost získat kompletní informace na jednom místě, ale ukazují, především mladým lidem, kteří se rozhodují o své budoucí profesní kariéře, že pracovat je normální.“

S otázkami zpracovně právní problematiky se návštěvníci budou moci obracet na poradce Státního úřadu inspekce práce.

„Přestože stěžejní činnost inspektorátů práce spočívá v realizaci kontrol dodržování pracovněprávních předpisů a předpisů BOZP, vnímají inspektoráty práce svou nezastupitelnou roli i v poskytování základního poradenství k dané problematice. Mimo standardně poskytovaného osobního poradenství na pracovištích oblastního inspektorátu práce tak budou mít zájemci příležitost získat informace z pracovněprávní oblasti. Případné dotazy jim zodpovědí odborníci s bohatou praxí v inspekční činnosti,“ říká vedoucí inspektor Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj Libor Černý.

A chybět nebudou ani zástupci OSSZ Olomouc. Poradenský záběr tak bude komplexní.

„Informace z oblasti sociálního zabezpečení mohou pomoci jak studentům, tak i jejich rodičům či pedagogickým poradcům a samozřejmě všem návštěvníkům burzy práce v základní orientaci v problematice důchodového a nemocenského pojištění. Jde o oblast, která úzce souvisí se zaměstnáním a výdělečnou činností. Také studenti či mladí lidé po škole se mohou dostat do situací, kdy se jich záležitosti spojené se sociálním zabezpečením budou týkat. U příležitosti burzy práce přichází naši odborníci mezi ně a budou připraveni zodpovědět jejich dotazy – např. kdy se vyplácí nemocenská či tzv. mateřská, případně další dávky nemocenského a důchodového pojištění včetně podmínek nároků na ně, jaké povinnosti mají začínající podnikatelé vůči OSSZ apod.,“ vyjmenovává ředitelka OSSZ Olomouc Alena Šmotková.

Pro příchozí bude připraven bohatý doprovodný program.

„Pro děti a mládež je připravena soutěž o atraktivní ceny na stáncích vystavovatelů akvidění bude i tzv. Živá knihovna povolání (jedná se o praktické ukázky různých druhů povolání). Dále si zájemci mohou nechat zdarma odborně proměřit kvalitu svého zraku, vyzkoušet si sílu svého dechu, zhlédnout 3D tiskárny a roboty vakci, vyzkoušet svůj postřeh a dovednosti na laserové střelnici nebo na trenažerech vojenského či závodního vozidla. Před pavilonem A bude vytvořena „Zóna bezpečí“, kde si milovníci adrenalinu mohou bezpečně vyzkoušet na simulátorech nárazu a převrácení vozidla zážitek z autonehody na vlastní kůži,“ doplňuje Richard Koubek ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Své služby nabídnou i studenti některých středních škol. Příchozí se budou moci svěřit do jejich péče a nechat si třeba upravit vlasy nebo líčení, zhlédnout, jak se ozdobně vyřezává ovoce, ochutnat studentskou zmrzlinu nebo míchané nápoje.

„V 1. patře pavilonu A proběhne i letos krajské kolo odborné soutěže T – Profi (Talenty pro firmy). Týmy žáků ZŠ sestaví základní konstrukci předem určeného zařízení na bázi polytechnické stavebnice, pro které tým SŠ paralelně vyrobí pohonnou jednotku. V časovém limitu cca dvou hodin tedy týmy postaví a zprovozní nový, funkční a pohyblivý model skutečného zařízení - a to vše pod dohledem kapitána z reálného prostředí firmy,“ uzavírá Anežka Kramářová z Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje.

Nad Burzou práce a vzdělání v Olomouci převzali záštitu hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA.

Veškeré informace o akci (včetně seznamu vystavovatelů) jsou k dispozici na internetových stránkách ZDE, ZDE nebo ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…