Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Zakázka Pardubického kraje na autobusovou dopravu byla pravomocně zrušena

27.04.2020 18:47

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj potvrdil prvostupňové rozhodnutí o zrušení zadávacího řízení Pardubického kraje „Zajištění dopravní obslužnosti Pardubického kraje“.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Zakázka Pardubického kraje na autobusovou dopravu byla pravomocně zrušena
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad přezkoumával postup zadavatele na základě návrhů dodavatelů ARRIVA MORAVA a.s. a Toms Transport Services s. r. o. V prvostupňovém rozhodnutí dospěl Úřad k závěru, že zadávací podmínky byly stanoveny v rozporu se zásadou zákazu diskriminace. Zadavatel totiž požadoval předložení bankovní záruky za plnění veřejné zakázky vydané výhradně bankou, která má své sídlo v ČR a má bankovní licenci od ČNB. Tímto postupem dle Úřadu zadavatel vytvořil bezdůvodnou překážku hospodářské soutěže a mohl tak omezit okruh potenciálních dodavatelů.

Dále zadavatel požadoval pro část plnění malý typ autobusu, definovaný i maximální délkou 9 m, přičemž zároveň připustil náhradu malého typu autobusu autobusy většími, avšak až v délce od 10,5 m. Tím zadavatel bezdůvodně vyloučil použití tzv. přechodového typu autobusu o délce více než 9 m a méně než 10,5 m, který by vnitřní kapacitou jinak odpovídal jeho požadavkům. Vytvořil tak bezdůvodnou překážku hospodářské soutěže. Jako opatření k nápravě Úřad zrušil části 1 až 8 této veřejné zakázky.

Předseda Úřadu nyní svým rozhodnutím zamítl rozklad zadavatele. K otázce bankovní záruky uvedl, že zájem zadavatele, aby se záruka řídila českým právem, je legitimní, neodůvodňuje však omezení ve vztahu k bankám. Zadavatel měl umožnit využití bankovní záruky řídící se českým právem, avšak vystavenou zahraniční bankou „toliko“ podnikající na území ČR.

Ve vztahu k diskriminačním podmínkám týkajícím se délky autobusů předseda konstatoval, že neshledal žádný relevantní a objektivní důvod pro vyloučení nasazení přechodového typu autobusů na dotčených spojích, neboť tento typ autobusů splňuje zadavatelem vymezené potřeby dotčených spojů (minimální kapacita a přípustnost rozměrů).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…