Úřad vlády: Premiér Babiš jednal s předsedou vlády Malty Muscatem

03.07.2019 19:38

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš se dnes setkal s premiérem Maltské republiky Josephem Muscatem. Po včerejší dohodě lídrů na kandidátech na nejvyšší unijní posty se premiéři věnovali zejména tomuto tématu.

Úřad vlády: Premiér Babiš jednal s předsedou vlády Malty Muscatem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Předsedové vlád zmínili i přípravu Víceletého finančního rámce EU na roky 2021–2027, migraci přes Středozemní moře a situaci v Libyi či dokončení vnitřního trhu.

Premiéři diskutovali o dohodě lídrů na kandidátech na nejvyšší posty EU, především předsedy Evropské komise. „My oba vnímáme, že je důležité, aby menší i střední země měly svoje slovo v EU a je důležité, že jsme našli ten kompromis. Doufáme, že Ursulu von der Leyen, která byla navržena na novou předsedkyni Evropské komise, potvrdí Evropský parlament,“ dodal Andrej Babiš.

Oba politici se věnovali také tématu dokončování vnitřního trhu, kde jsou podle premiéra Babiše velké rezervy z hlediska růstu všech členských zemí EU. Další prohlubování vnitřního trhu, zachování jeho integrity a aktivity k odstraňování stávajících překážek je naší dlouhodobou prioritou. Funkční digitální vnitřní trh bez překážek a nadbytečné byrokracie by podpořil růst, tvorbu pracovních míst, investice a inovace, čímž by přispěl ke globální konkurenceschopnosti EU.

Tématem jednání byly i možnosti posílení ekonomické spolupráce.  Malta zažívá silný hospodářský růst, v loňském roce se HDP země i díky reformnímu úsilí vlády zvýšil o 6,7 %. „Malta se zaměřuje na nové technologie, a vidím tady spoustu příležitostí pro šikovné české firmy – hlavně v moderních odvětvích, jako je IT a digitální ekonomika či civilní letectví. Chtěli bychom proto na Maltu vyslat v příštím roce podnikatelskou misi,“ uvedl český premiér.

Perspektivními položkami z hlediska českých vývozů na Maltu jsou výrobky s vysokou přidanou hodnotou, například dopravní prostředky a součástky dopravních prostředků. Tradičně mají šanci vývozci oceli, dekoračního skla a keramiky, nábytku. Obrat vzájemného obchodu dosáhl v roce 2018 úrovně 63,7 mil. EUR.

Zájem našich turistů o Maltu roste, loni strávilo dovolenou na ostrově 22 500 Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…