Ústecký kraj: Vlak, autobus a některé MHD bude možné použít s jedinou jízdenkou

14.12.2015 18:17

Dne 10. prosince 2015 schválila Rada Ústeckého kraje dokument o přístupu dopravce České dráhy, a.s. do Tarifu Dopravy Ústeckého kraje (DÚK) s platností od 1. ledna 2016. Tím došlo k završení jeden a půl roku trvajícího úsilí na sjednocení jízdenek nejvýznamnějšího železničního poskytovatele služeb v přepravě cestujících na území Ústeckého kraje se sítí autobusových linek DÚK.

Ústecký kraj: Vlak, autobus a některé MHD bude možné použít s jedinou jízdenkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ČD

Ústecký kraj se intenzivně snažil o sjednocení jízdenek, neboť ročně u Českých drah objednává přes 7,5 mil. kilometrů spojů ročně, a na vlaky navazuje mnoho autobusových linek. Železnice totiž tvoří páteř dopravní sítě DÚK. „Nejen obyvatelům Ústeckého kraje, ale i návštěvníkům se otevírá možnost cestování po kraji na jednu jízdenku s možností přestupu mezi autobusy a vlaky. Zařadili jsme se k několika málo krajům, které tuto výsadu umožňují, a to bez nutnosti pořizovat nějakou kartu“, uvedl úspěch kraje hejtman Oldřich Bubeníček. „Myšlenka integrace je stará několik desítek let a jsem rád, že se nyní podařilo prosadit pravou integraci, která počítá i s vlaky Českých drah, byť bohužel zatím bez čipových karet“, doplňuje hejtman. Tarif DÚK nabízí širokou škálu jízdného pro několik kategorií cestujících, od jednotlivého po časové. Přestupné jízdenky jsou prozatím jen v papírové podobě, ale platí nejen v osobních a spěšných vlacích v objednávce Ústeckého kraje, ale i v rychlících v objednávce Ministerstva dopravy. Naopak neplatí v mezinárodních vlacích EC nebo EN, které však na vnitřní obsluhu Ústeckého kraje nemají významný vliv. Pro zapojení rychlíků do tarifu DÚK tak bylo potřeba dohodnout se i s Ministerstvem dopravy ČR.

Pokud dnes jede cestující veřejnou dopravou například z Mostu do nemocnice v Teplicích, musí kombinovat vlak a trolejbus. Potřebuje tedy dvě jízdenky tam a dvě zpět. V jednom směru zaplatí za vlak 48,- Kč a za trolejbus nebo autobus DÚK v Teplicích 20,- Kč. Cesta tam i zpět vyjde na 136,- Kč. Od nového roku však zakoupí na nádraží ČD jízdenku DÚK v hodnotě 40,- Kč, která platí jak ve vlaku, tak v MHD Teplice. V opačném směru zakoupí jízdenku do Mostu přímo v trolejbusu v Teplicích (ty již jednotnou jízdenku používají), kterou jen ukáže ve vlaku průvodčímu. Nákup jízdenek se tak nejen zjednodušuje, ale i výrazně zlevní, neboť cesta tam i zpět vyjde jen na 80,- Kč. Úspora je tedy 56,- Kč.

„Výhoda není zdaleka jen v přestupování, ale i v kombinování na jedné trase, například držitel měsíční jízdenky DÚK z Chomutova do Mostu za 1 092 Kč pro dospělé, nebo za 806 Kč pro studenty může při denním dojíždění střídat vlaky i autobusy, podle toho, co se mu zrovna hodí, nebo co jede dříve, když mu například skončí škola,“ představuje další výhody člen Rady Ústeckého kraje pro dopravu a silniční hospodářství Jaroslav Komínek.

Od ledna 2016 tedy mohou cestující jednotnou jízdenku využívat ve flotile cca 250 autobusů DÚK, vlacích ČD v rámci území Ústeckého kraje, v MHD Teplice a MHD Ústí nad Labem. Tím však snaha o zapojení partnerů do Tarifu DÚK nekončí a Ústecký kraj jedná s dalšími subjekty zajišťujícími v kraji veřejnou dopravu. „Jak se budou připojovat další města s MHD, nebo dokonce provozy na turistických tratích, budou přibývat další výhody. Náš krajský tarif DÚK je připraven na vše“, ukončuje výhledem do budoucna Jaroslav Komínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…