Útvar odhalování korupce a finanční kriminality hlásí posun v kauze ZENON

27.10.2015 16:10

Úzká spolupráce pracovníků týmu Kobra opět přinesla své ovoce. Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) zahájili na základě dosud shromážděných údajů z probíhajícího vyšetřování trestní stíhání dalších osob v rámci případu ZENON.

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality hlásí posun v kauze ZENON
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Znak ÚOKFK

K obvinění osob přispělo zejména vyhodnocení zajištěné výpočetní techniky a podkladů získaných od kolegů z finančního úřadu. Nově jsou stíháni 4 muži, přičemž 2 z nich jsou obviněni již podruhé, neboť za obdobné protiprávní jednání jsou v rámci tohoto případu již stíháni od konce roku 2013 (více informací ZDE). 
 
Podle našich závěrů byl způsob spáchání trestného činu obdobný. Tato čtveřice se měla pokusit vylákat na státu tzv. „vratku“ daně z přidané hodnoty tak, že si jen za tímto účelem měla obstarat zahraniční společnost, kterou následně registrovala k DPH v České republice. V daňovém přiznání, podaném krátce po této registraci, pak měla uvést nákup a prodej zboží či služeb v řádech stovek milionů korun. Ve skutečnosti však tyto obchodní případy neměly nikdy proběhnout.  Na základě úzké spolupráce v rámci pracovního týmu Kobra a následném zásahu pracovníků správce daně však k vyplacení nadměrného odpočtu ve výši 83 milionů korun nedošlo.
 
Proti všem osobám bylo zahájeno trestní stíhání pro pokus zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (podle § 21 odst. 1 trestního zákoníku a § 240 odst. 1, 3 trestního zákoníku ve spolupachatelství podle § 23 trestního zákoníku).
 
V rámci případu Zenon je aktuálně stíháno 6 osob. Podle našich závěrů se vylákáním nadměrných odpočtů DPH měly obohatit o cca 49 milionů korun, kdy o vylákání dalších cca 280 milionů korun se měly pokusit.
 
Nově obvinění muži jsou stíháni na svobodě. Pokud by byli uznáni vinnými, hrozí jim, stejně jako dalším obviněným, trest odnětí svobody od pěti do deseti let.  Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…