Uzavřené provozovny bude inspekce zveřejňovat na webu Potraviny na pranýři

06.04.2015 18:11 | Zprávy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) začala na portálu Potraviny na pranýři zveřejňovat přehled provozoven, které inspekce uzavřela pro závažné porušení hygienických předpisů.

Uzavřené provozovny bude inspekce zveřejňovat na webu Potraviny na pranýři
Foto: SZPI
Popisek: SZPI uzavřela provozovnu v Chodově u Sokolova.

Jde o logický krok navazující na rozšíření kontrolních kompetencí SZPI o provozovny společného stravování - restaurace, bary, vinotéky, rychlé občerstvení a další – od 1. 1. 2015. Inspekce na portálu nyní zveřejňuje všechny uzavřené provozovny v kompetenci SZPI. Kromě provozů společného stravování jde i o prodejny potravin a výrobní potravinářské provozy. Databáze je naplněna daty o uzavřených provozech od počátku roku 2015.

„Zveřejnění přehledu provozoven, které nedodržují hygienické předpisy nebo mají závažné nedostatky ohrožující zdraví, je dalším krokem směrem k větší ochraně spotřebitelů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Stejně jako u dosud zveřejněných nevyhovujících potravin na webu Potraviny na pranýři, u každé provozovny jsou zde uvedeny veškeré podstatné informace pro orientaci spotřebitele – adresa provozovny, obecný (místní) název, typ pochybení, datum uzavření a znovuotevření provozovny (po SZPI potvrzeném odstranění závad) a další informace, přičemž spotřebitelé mohou nalézt problematické provozovny ve svém okolí i prostřednictvím interaktivní mapy.

„Cílem nové služby na portálu Potraviny na pranýři je posílit informování spotřebitelů a současně přispět k rovným konkurenčním podmínkám. Dalším významným efektem je prevence,“ uvedl Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.

Na základě nových kompetencí SZPI uskutečnila od 1. 1. do 31. 3. 2015 celkem 3 170 kontrol v provozovnách společného stravování a u téměř 1/3 kontrol zaměřených na hygienu inspekce zaznamenala závažné porušení předpisů. Zejména šlo o zanedbaný úklid kuchyně a skladů potravin s nánosy prachu, mastnoty a zbytků potravin, zaplísnění prostor, výskyt hlodavců a myšího trusu, nefungující chladicí zařízení, skladování potravin v nevhodných prostorách, absence přívodu teplé vody a další nedostatky potenciálně ohrožující zdraví spotřebitelů.

U 55 provozoven společného stravování bylo porušení elementárních povinností důvodem k dočasnému uzavření provozovny nebo části prostor. Ve stejném období SZPI mimo segment společného stravování - zejména maloobchodní prodejny - uzavřela 13 provozoven. Podniky společného stravování tedy představovaly přes 80 % všech uzavřených provozoven, což signalizuje závažné problémy se znalostí a plněním základních hygienických požadavků u určité části provozovatelů společného stravování. Cílem aktivit SZPI je ochrana spotřebitele a účinné vymáhání práva a zároveň dialog a osvěta mezi provozovateli.

Nová služba je přirozenou evolucí projektu Potraviny na pranýři, který odstartoval v roce 2012:
http://www.potravinynapranyri.cz/.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…