V Českých Budějovicích byl zahájen provoz nového hospice, budovu ve výpůjčce poskytl ÚZSVM

02.03.2018 19:12

V Českých Budějovicích v Dobrovského ulici byl zahájen provoz Domácího hospice sv. Veroniky. Nově otevřené zdravotně-sociální zařízení sídlí v budově, kterou provozovateli hospice poskytlo ve výpůjčce Územní pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

V Českých Budějovicích byl zahájen provoz nového hospice, budovu ve výpůjčce poskytl ÚZSVM
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Úřad budovu převzal od Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, které ji dlouhodobě nevyužívalo, a objekt se pro policisty stal nepotřebným majetkem. Nyní díky ÚZSVM našla budova další smysluplné využití.

ÚZSVM po převzetí budovy od předchozího uživatele učinil nabídku k využití objektu organizačním složkám státu a státním institucím, žádná ale o budovu neprojevila zájem. Využití objektu tak bylo nalezeno ve spolupráci ÚZSVM s Hospicem sv. Jana N. Neumanna Prachatice, který hledal vhodné prostory pro zřízení odloučeného sociálního zařízení v krajském městě.

Objekt se nachází v uliční zástavbě rodinných domů. Předchozí dlouhodobé nevyužívání budovy se podepsalo na jejím technickém stavu, proto před zahájením nového provozu bylo nutno provést základní údržbu domu. Práce provedli pracovníci hospice na své náklady, ÚZSVM jim poskytl potřebnou součinnost.

Domácí hospic sv. Veroniky nabízí specializovaný typ péče. Cílem je, aby i nevyléčitelně nemocný člen rodiny mohl prožít poslední a nejtěžší chvíle života v kruhu svých nejbližších, nikoliv za zdmi nemocnice.

Nově otevřený hospic nese jméno sv. Veroniky, která podle legendy doprovázela Ježíše na jeho poslední cestě a podala mu roušku k otření tváře. Přestože věděla, že svým činem Ježíše nezachrání, učinila tím gesto lásky a odvahy. Podobně je i poskytování paliativní péče obrazně „rouškou“, která chce překrýt část fyzické i duševní bolesti. Prostřednictvím této péče není možné zachránit život blízkého člověka, ale být mu před očekávaným skonem co nejblíže. To zdůrazňuje i zakladatelka hospicového hnutí u nás MUDr. Marie Svatošová slovy, že „…hospic je umění doprovázet“.

Zahájení provozu nového hospice v budově, kterou ve výpůjčce poskytl ÚZSVM, se zúčastnil i ředitel Územního pracoviště České Budějovice Pavel Bednařík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …