V Karlovarském kraji vznikne armádní výcvikové centrum pro západní Čechy

10.10.2017 21:49

Dnes se v hale Letiště Karlovy Vary uskutečnila tisková konference hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové, ministra obrany Martina Stropnického, ministra dopravy Dana Ťoka a náčelníka Generálního štábu Armády ČR armádního generála Josefa Bečváře. Tématem tiskové konference bylo zejména vybudování nových armádních kapacit v regionu a větší možnosti využití karlovarského letiště resortem obrany.

V Karlovarském kraji vznikne armádní výcvikové centrum pro západní Čechy
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

V minulých desetiletích zanikla řada vojenských posádek, především na západě České republiky. To se s postupem času ukázalo jako chyba, která znamenala konec armádní přítomnosti v tomto kraji a důsledkem byl i úpadek zájmu lidí, kteří odsud pocházejí. Řešením je vznik nového výcvikového centra na okraji vojenského újezdu Hradiště, které by přivítala i hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová, pro niž je přítomnost armády ukazatelem bezpečnosti regionu.

„Našim cílem je posilování armády a pokračování v trendu přijímat přibližně dva tisíce rekrutů ročně, stejně tak chceme zdvojnásobit počet záložníků až na pět tisíc. Nové výcvikové centrum, které by bylo vybudováno v tomto kraji, by výrazně ulehčilo Vyškovu, bylo by možné zde provádět výcvik budoucích vojáků, ale i těch stávajících ze západní části republiky. Očekáváme, že by zde mohlo trvale sloužit 200 vojáků a prostorem by prošlo několik tisíc osob, což by mělo přímý vliv i na zaměstnanost v kraji," uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Nové středisko bude stát stovky miliónů

Náčelník generálního štábu armádní generál Josef Bečvář upřesnil celkové záměry v regionu. „Počítáme, že by středisko mohlo začít fungovat za čtyři roky. Náklady odhadujeme v řádek stovek milionů, až jednotek miliard. V úvaze zůstává i zřízení druhé střední vojenské školy, jelikož pro rodiče dětí z Čech nemusí být vždy ideální studium dětí v Moravské Třebové, která je jedinou současně podobnou školou,“ uvedl generál Bečvář.

Karlovarské letiště je počítáno jako jedno ze záložních armádních letišť a i proto se zde uvažuje o zřízení malého detašovaného pracoviště vzdušných sil. Svojí lokací má letiště ideální podobu a může zde přistát prakticky všechna současná letecká technika využívaná AČR. V případě zapojení letiště do větších plánů a mezinárodních cvičení by ovšem musela být rozšířena současná přistávací dráha zhruba o 15 metrů, aby splňovala podmínky i pro přistávání těch největších letounů, které jsou v Alianci.

Účastníci tiskové konference diskutovali také o letecké záchranné službě, která v kraji odvání svou práci perfektně a profesionálně. Na tom se samozřejmě nic měnit nebude. Vojenské záchranářské vrtulníky Sokol zde absolvují zhruba 500 letů ročně v nepřetržitém provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…