VLS: Geolokační dobrodružství v Ralsku je v provozu, při testování děti nadchlo

11.11.2018 9:59

Vše funguje skvěle, hlásí gymnazisté z Mimoně. Pátrat po jeřábovi Filipovi můžete vyrazit i Vy.

VLS: Geolokační dobrodružství v Ralsku je v provozu, při testování děti nadchlo
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Dobrodružně-naučnou hru s mobilní aplikací „Pátrání po jeřábovi Filipovi, která děti zábavnou formou seznamuje s unikátní přírodou Ralska, ve čtvrtek otestovali studenti primy z Gymnázia Mimoň s lesními pedagogy Vojenských lesů a statků Honzou Kobrem a Evou Zikmundovou. Ode dneška je zdarma k dispozici veřejnosti.

Hlavním účelem aplikace se hrou pro mobilní telefony, kterou VLS vytvořily ve spolupráci s vývojářskou firmou Geofun, je hravou a zábavnou formou představit dětem unikátní přírodní oblast mezi vrchem Ralsko a Bezdězem, která je domovem zubrů, vlků, ale také celé další řady vzácných živočišných a rostlinných druhů v čele s kriticky ohroženým jeřábem popelavým.Právě tento vzácný pták žijící v mokřadech Břehyňského rybníka se stal hlavní postavou celé interaktivní hry.

A druhým cílem aplikace je vylákat děti z domova od počítačů do přírody. Hra se totiž řídí modulem GPS v telefonu a nefunguje, pokud hráč skutečně neabsolvuje trasu přírodou. Ta začíná před Informačním centrem VLS v Hradčanech a má dvě varianty. Delší měří přes 10 kilometrů, kratší i s bonusy pak 5 kilometrů.

Hra se aktivuje na výchozím bodu a malý dobrodruh se od průvodce, kterým je ježeček Emil (jinak maskot lesních pedagogů VLS), dozví, že se ztratil jeřáb Filip. Ježkovi Emilovi se už dlouho neozval a ten má o něj strach, vždyť už tam v lese párkrát viděli vlka! Bojí se, že se mu něco stalo. Sám ale na jeho hledání a záchranu nestačí a potřebuje nutně pomoc! A kdo mu pomůže, nebude litovat, protože Emil zná své ralské království jako svoje boty a bude jeho průvodcem po zdejších kopcích, lesních cestách i kolem rybníků.

Aplikace na hráče mluví, ukazuje mu zajímavosti, dává mu úkoly a především ho zábavnou cestou informuje o Ralsku. Dobrodružnou trasu jako první ve čtvrtek 8. listopadu absolvovali studenti primy z gymnázia v nedaleké Mimoni. Ti se na testovací výpravu vydali v doprovodu lesních pedagogů Jana Kobra a Evy Zikmundové a skvěle se bavili, přestože ralské dobrodružství je spíše než pro velké kolektivy určené pro rodiče s dětmi.

Předně však všímaví gymnazisté na trase nezaznamenali žádný funkční zádrhel a tak o tomto víkendu začne na dobrodružné pátrací cestě po jeřábu Filipovi ostrý provoz. Stačí si stáhnout aplikaci do mobilu a vyrazit do Ralska.

Rychlý odkaz pro mobily najdete zde. Na serveru Geofun pak zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…