VLS finišují s rekordní obnovou lesů, letos vysadili 20 milionů sazenic, většinu listnáčů

03.12.2018 22:12

V šesti unikátních lesních lokalitách ve správě státního podniku bude do konce roku růst přes 20 milionů no-vých stromků, což je dvakrát více než státní podnik sázel v minulých letech. Dvě třetiny sazenic přitom tvoří listnaté, často v českých lesích méně obvyklé, dřeviny.

VLS finišují s rekordní obnovou lesů, letos vysadili 20 milionů sazenic, většinu listnáčů
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Ve čtyřech přírodních lokalitách v Čechách a dvou na Moravě právě dokončují lesníci VLS zalesňovací práce, které mají obnovit lesní porosty zdecimované abnormálním suchem posledních let. Již loni naplánovali zalesňovací práce, které nemají v historii Vojenských lesů obdoby co do objemu, ale také druhové skladby vysazovaných dřevin.

Drtivá většina sazenic byla vysazena v kalamitou nejpostiženějších oblastech, tedy na moravských lesnických divizích VLS, které spravují lesy ve vojenských újezdech Libavá na Olomoucku a Březina na Vyškovsku. Celkem zde do konce roku přibude 16 milionů stromků. Ve výsadbě zde dominují listnaté dřeviny, především buk, dále pak dub, klen, lípy, olše, ale i méně obvyklé dřeviny jako osika nebo jeřáb, které tvoří celkem dvě třetiny letošní obnovy lesů.

„Na změnách ve prospěch druhově pestrých porostů, které budou lépe odolávat klimatickým změnám, výkyvům počasí i vlivům dalších škodlivých činitelů, postupně pracujeme 25 let. V současné kalamitní situaci však dojde k výraznému urychlení změn druhové skladby, bohužel však za cenu značných ekonomických ztrát a rozsáhlých, byť dočasných, změn na tváři krajiny,“ řekl ředitel VLS Petr Král.

Státní podnik podle ředitele Krále v minulých letech rekordních ekonomických výsledků vytvářel rezervy pro řešení mimořádných situací. Zvýšené pěstební náklady ve spojení s poklesem cen dříví na globálních trzích se však promítnou významně do ekonomických výsledků VLS.

„Drtivá většina umělé obnovy již byla realizována v prvním a třetím kvartále roku, nyní práce dokončujeme. Naší prioritou je plochy co nejdříve obnovit a zkrátit tak dobu, po kterou není půda chráněná proti vysychání,“ dodal výrobní náměstek VLS Libor Strakoš. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…