VZP: Co jsou to odpočty u pojistného na zdravotní pojištění a na koho se vztahují?

04.02.2020 10:44

Takzvané odpočty se týkají jen osob, kterým je přiznán invalidní důchod (tj. platí za ně pojistné stát) a zároveň jsou zaměstnanci zaměstnavatele, který zaměstnává více než 50 % osob se zdravotním postižením z celkového průměrného přepočteného počtu svých zaměstnanců.

VZP: Co jsou to odpočty u pojistného na zdravotní pojištění a na koho se vztahují?
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Odpočet znamená, že se z vyměřovacího základu pro výpočet pojistného u takového zaměstnance odečte částka, která je vyměřovacím základem pro pojistné hrazené státem ZDE. Za daného zaměstnance se tedy neodvádí pojistné vypočtené ze skutečně dosažené mzdy/platu. Vyměřovacím základem je jen částka přesahující částku, která je vyměřovacím základem u osoby, za kterou je plátcem pojistného stát. Odpočet může být uplatněn i v případě, kdy skutečnosti, které jsou podmínkou pro jeho přiznání, netrvají po celý kalendářní měsíc.

Od 1. 1. 2020 se vyměřovací základ pro pojistné hrazené státem zvýšil na 7 903 Kč ze současných 7 540 Kč. Výše tohoto vyměřovacího základu je od 1. 1. 2020 používána pro odpočet u osob, kterým je přiznán invalidní důchod a které pracují u zaměstnavatele, který má v řadách svých zaměstnanců více než 50 % invalidních důchodců. Můžeme připomenout, že výpočet a odvod pojistného za zaměstnance provádí zaměstnavatel; pojistné se platí za jednotlivé kalendářní měsíce a je splatné od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce. Odpočet ve výši 7 903 Kč se tedy uplatňuje od platby pojistného za leden 2020, odváděné v únoru.

Dříve měli nárok na odpočet všichni zaměstnanci (a také osoby samostatně výdělečně činné), za které byl současně plátcem pojistného stát. V roce 2004 byly odpočty zrušeny a od roku 2005, po další změně zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, má na odpočet nárok jen uvedená skupina pojištěnců.

Ostatní nemají při souběhu zaměstnanec + státní pojištěnec (resp. OSVČ + státní pojištěnec) nárok na odpočet, ale nejsou povinni dodržet minimální vyměřovací základ zaměstnance ZDE (resp. minimální vyměřovací základ OSVČ ZDE). U OSVČ musí souběh trvat po celé rozhodné období, tj. po celý kalendářní měsíc, za který se pojistné platí. U zaměstnanců musí být minimální vyměřovací základ dodržen pouze v té části měsíce, kdy zaměstnanec nebyl v kategorii státních pojištěnců. Minimální vyměřovací základ se pak sníží v poměru počtu kalendářních dní o dobu, kdy zaměstnanec byl osobou, za kterou platí pojistné i stát. V tom případě se ale jedná o snížení vyměřovacího základu na poměrnou část, nikoli o odpočet ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…