VZP: Hemofilie patří k nejdražším nemocem, VZP stojí ročně 470 milionů korun

16.04.2015 12:47

V průměru více než 270 tisíc korun zaplatí ročně Všeobecná zdravotní pojišťovna za jednoho svého klienta s poruchou srážlivosti krve. V loňském roce přitom evidovala 1 730 nemocných s hemofilií či s tzv. von Willebrandovou chorobou. Celkem pojišťovnu přišla péče o tuto skupinu pacientů na bezmála 470 milionů. Potvrzuje se tak, že hemofilie patří mezi velmi drahé diagnózy – z pěti nejdražších pacientů, jejichž léčení VZP hradí, trpí poruchou srážlivosti krve hned tři. Roční náklady na léčbu každého z těchto tří nemocných se pohybují v řádu desítek milionů korun. Průměrné náklady na jednoho klienta VZP přitom činí zhruba 24 tisíc.

VZP: Hemofilie patří k nejdražším nemocem, VZP stojí ročně 470 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Výše uvedená data zveřejňuje VZP při příležitosti pátečního Světového dne hemofilie. Mimo jiné tak chce uvést na pravou míru občasné nepravdivé informace o tom, že se snaží zbavovat drahých pacientů nebo že její klienti dostávají jen tu nejlevnější základní péči. Pravdou je opačný trend – velké procento těch nejnákladnějších klientů se soustředí právě u VZP, protože pro ně představuje záruku, že jim bude poskytnuta co možná nejkvalitnější péče bez ohledu na její finanční náročnost.

Nejvíce hemofiliků a pacientů s von Willebrandovou chorobou evidovala loni VZP v Praze, Středočeském kraji a na jižní Moravě. Podrobně to ukazuje následující tabulka.

Velké rozdíly v průměrných nákladech na jednoho klienta v různých regionech jsou dány nerovnoměrným rozložením nejzávažnějších případů. Částka, kterou pojišťovna ročně uhradí za jednoho nemocného s hemofilií, se může dramaticky lišit právě podle závažnosti onemocnění. Nejvýznamnějším faktorem ovlivňujícím výši nákladů je přitom potřeba speciálních a mimořádně drahých léků.

Hemofilie je dědičné onemocnění, které se vyskytuje v naprosté většině případů pouze u mužů. V krvi hemofiliků je nedostatek srážecího faktoru. Léčba spočívá v jeho dodávání přímo do krve.

Podle závažnosti se hemofilie rozděluje do tří skupin. Lidé s lehkou hemofilií např. déle krvácejí po operacích či úrazech. U pacientů se středním stupněm nemoci může docházet ke spontánnímu krvácení a často krvácejí již po nepatrném poranění. Těžcí hemofilici pak často trpí spontánním krvácením do kloubů (zejména do kolen, loktů a kotníků) a při nedostatečné léčbě jim hrozí trvalé poškození kloubů a invalidita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…