VZP: Může pojišťovna poslat přeplatek na doplatcích za léky na bankovní účet? Nestihnu si na poště včas vyzvednout poštovní poukázku

27.04.2020 9:18

Pravidelná otázka týdne.

VZP: Může pojišťovna poslat přeplatek na doplatcích za léky na bankovní účet? Nestihnu si na poště včas vyzvednout poštovní poukázku
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Částky překračující limit doplatků za léky vám rádi budeme posílat na bankovní účet, stačí nám sdělit své bankovní spojení pro zasílání přeplatků, tj. vyplnit stručnou žádost o vracení přeplatků na účet.

Žádost můžete v současné době podat i elektronicky: e-mailem (na adresu konkrétní pobočky VZP, nebo na podatelna@vzp.cz či info@vzp.cz), datovou schránkou (i48ae3q), nebo prostřednictvím aplikace Moje VZP/VZP Point formou obecného podání. Pokud vlastník datové schránky a žadatel jsou totožni, nemusí být formulář opatřen elektronickým podpisem. Obdobně to platí pro aplikace Moje VZP/VZP Point. Jinak je třeba počítat s tím, že pojišťovna bude telefonicky nebo mailem ověřovat, zda je vše v pořádku a daný klient skutečně žádost s uvedeným číslem účtu podal.

Upozorňujeme, že je potřeba žádost podat, resp. číslo účtu pro vracení přeplatků sdělit i v případě, že pojišťovna na klienta má číslo účtu ve svém informačním systému (např. u OSVČ), nebo i když klient už svůj účet pojišťovně v minulosti oznámil třeba pro účely vyplacení příspěvku z fondu prevence.

Po podání a zpracování žádosti vám už všechny další nadlimitní částky budou zasílány na bankovní účet a nebudete muset na poštu s poštovní poukázkou; způsob zaslání přeplatku, jehož vyplacení už bylo zadáno České poště, ale není možné v průběhu jeho zpracování poštou změnit. O přeplatek však samozřejmě nepřijdete.

Pokud vám již přišla poštovní poukázka a nestihnete ji uplatnit na České poště v termínu její platnosti, je platba stornována. Hodnota nevyplacených přeplatků je pak vždy zahrnuta do zpracování následujícího čtvrtletí. Částka vám proto bude zaslána v termínu vracení přeplatků za následující kalendářní čtvrtletí, spolu s případnou částkou „nového“ přeplatku.

Přeplatky pojišťovna vrací do 60 dnů po uplynutí kalendářního čtvrtletí. Nevyplacené přeplatky za 1. až 3. čtvrtletí příslušného kalendářního roku jsou vyplaceny souhrnně ve 4. čtvrtletí, v únoru následujícího roku. Klient, který by si nestihl vyzvednout na poště peníze s poštovní poukázku s přeplatkem za 4. čtvrtletí, se musí dostavit na naše klientské pracoviště a zažádat o opakované vyplacení přeplatku. Zasílání přeplatků na bankovní účet je tedy ideální varianta, nemusíte se už o nic starat. Přeplatek v žádném případě nelze vyplatit na pobočce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…