Vánoce, Silvestr a Nový rok – pro energetiky běžné pracovní dny

23.12.2014 11:43

Výrobu elektřiny a její distribuci budou na severní a střední Moravě během vánočních svátků zajišťovat denně stovky zaměstnanců Skupiny ČEZ. Běžné pracovní dny čekají směnaře z nepřetržitých provozů Elektrárny Dětmarovice i Teplárny Vítkovice, obsluhy vodní elektrárny Dlouhé Stráně, podnikové hasiče a dispečery z ČEZ Distribuce. V pohotovosti budou také montéři z ČEZ Distribuční služby.

Vánoce, Silvestr a Nový rok – pro energetiky běžné pracovní dny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V dětmarovické elektrárně se provoz nezastaví

V Elektrárně Dětmarovice se během Štědrého dne, na Boží hod vánoční a Štěpána vystřídá na každé směně 34 kmenových zaměstnanců Skupiny ČEZ. Dalších 8 pracovníků bude zajišťovat nepřetržitý chod Teplárny Vítkovice v Ostravě.

Vodní elektrárna Dlouhé Stráně

Ani přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách nezůstane během Vánoc a na přelomu roku bez obsluhy. Dvanáctihodinové směny v ní slouží elektrikář a údržbář, každý sváteční den má zkrácenou čtyřhodinovou směnu také hrázný, který provádí základní prohlídku vodního díla, úpravny vody a čističky odpadních vod. Technik elektrárny je v pohotovostním režimu pro případ řešení nenadálých událostí.

Pohotovost od drátů až po zásuvky

Štědrovečerní večeři i oslavy konce starého a příchodu nového roku si budou muset nechat ujít i někteří pracovníci poruchové služby, provozní elektrikáři, elektromontéři, dispečeři, operátoři call centra a řada dalších profesí související s distribucí elektřiny. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu. Splnit nároky na bezporuchový provoz distribuční sítě o vánočních svátcích totiž vyžaduje nepřetržitou připravenost pohotovostních čet, které musí okamžitě vyrazit do terénu a odstranit eventuální poruchy na vedení. Proto budou desítky pracovníků dispečinku a poruchové služby v pohotovostním režimu. Téměř 100 jich bude o svátcích dbát na to, aby na severní a střední Moravě „nezhasly“ vánoční stromečky a televize s pohádkami. V případě blížící se nepřízně počasí se tyto počty navyšují o další desítky pracovníků.


 

reklama

autor: ČEZ

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…