Ve Strakově akademii proběhlo vypořádání připomínek k Třetímu akčnímu plánu

05.06.2016 12:03

Tento týden se v prostorách Úřadu vlády ČR uskutečnil workshop k příležitosti vypořádání připomínek došlých k návrhu Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2016 až 2018 (dále jen „Třetí Akční plán).

Ve Strakově akademii proběhlo vypořádání připomínek k Třetímu akčnímu plánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Workshop se zabýval připomínkami vzešlými od zástupců odborné veřejnosti a z mezirezortního připomínkového řízení se uskutečnil v návaznosti na veřejné konzultace, které probíhaly od 2. do 16. května 2016. V těchto konzultacích měla veřejnost možnost vyjádřit se k celkovému návrhu Třetího Akčního plánu. Závazky obsažené v materiálu Třetího Akčního plánu vznikaly ve spolupráci s jednotlivými rezorty, odbornou veřejností, zájmovými skupinami i akademickou obcí. Konkrétně byly závazky rozděleny do tří tematických skupin – implementace přijatého zákona o státní službě, zpřístupnění dat a informací a vytváření bezpečných komunit. Třetí Akční plán tak reaguje na čtyři z pěti tzv. velkých výzev OGP – zlepšování veřejných služeb, zvyšování veřejné integrity, hospodárnější nakládání s veřejnými zdroji a vytváření bezpečných komunit.

V rámci workshopu se vedla například diskuse na téma zhodnocení závazků z předchozího akčního plánu, na který navazují některé ze závazků Třetího Akčního plánu. Pro tyto účely bude sloužit závěrečná sebehodnotící zpráva Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2014 až 2016, ve které bude uvedeno podrobné vyhodnocení a stav naplnění závazků v ní obsažených.

Třetí Akční plán navazuje na předchozí národní akční plány, jejichž cílem je transformace státních institucí na více otevřené, efektivní a odpovědné. Česká republika přistoupila k mezinárodní iniciativě OGP usnesením vlády ze dne 14. září 2011 č. 691. OGP je dynamicky rostoucí dobrovolnou iniciativou administrativy USA sloužící k podpoře otevřenosti, transparentnosti, boji proti korupci a zvýšené občanské angažovanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…