Veřejná ochránce práv: Soudy dávají ve svých rozhodnutích ombudsmance za pravdu

03.10.2019 9:40

Během uplynulých pěti let české soudy ve více než 450 rozhodnutích zmínily nebo využily stanovisko ombudsmana. V drtivé většině případů přitom rozhodly v souladu se závěry ombudsmana.

Veřejná ochránce práv: Soudy dávají ve svých rozhodnutích ombudsmance za pravdu
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

“Ombudsman nemá mnoho možností, jak své stanovisko nebo doporučení prosadit. Obvykle musí úřady přesvědčit svou argumentací a je v tomto celkem, i když ne stoprocentně úspěšný. Funguje jako určitá zkratka v procesu odhalování chyb, kterou však úřady ke své škodě bohužel ne vždy využívají. Pokud úřady neustoupí, musí některé spory mezi občanem a úřady řešit správní soud. Jak ukázaly výsledky naší analýzy, pokud je u soudu stanovisko ombudsmana zmíněno, je obvykle rozhodnuto v souladu s ním. Soudy tedy na konci často potvrdí to, co říkal ombudsman už na začátku. V uplynulých letech se jedná celkem o 450 soudních rozhodnutí správních soudů, kde bylo naše stanovisko alespoň zmíněno,” vysvětluje ombudsmanka Anna Šabatová.

Pokud bylo v řízení stanovisko ombudsmana některou ze stran předneseno, nebo si je sám soud dohledal, je obvykle (244 případů) rozhodnuto v souladu se stanoviskem ombudsmanky. Pouze v menšině případů (39) se soud s názorem ombudsmana neztotožnil. V dalších případech se soud stanoviskem zabýval, ale pro daný případ ho nemohl využít. Počet rozhodnutí, kdy je ombudsman zmíněn, přitom rok od roku stoupá. V roce 2008 bylo slovo „ochránce“ uvedeno pouze v 27 rozhodnutích, v roce 2013 v 65 a v roce 2018 to bylo již 167 rozhodnutí soudů.

“Nejčastěji uplatňuje stanovisko ombudsmana před soudem poškozený občan (245 případů), který se coby žalobce domáhá nápravy. Ombudsman tak funguje v souladu s účelem, pro který byl zřízen a pomáhá občanům domoci se svých práv. V menšině případů (60) využívají stanoviska ombudsmana na sovu podporu dotčené úřady. Ve 134 případech si pak stanovisko ombudsmana vyhledal z vlastní iniciativy soud,” uvádí ombudsmanka Anna Šabatová.

Stanoviska ombudsmana jsou již čtyři roky veřejně přístupné na webových stránkách ombudsmana, kde jsou případy v anonymizované podobě přístupné v Evidenci stanovisek ochránce (ESO). Zde se lze seznámit se závěry všech dosavadních českých ombudsmanů ve všech oblastech práva, jimiž se zabývají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…