Veřejný ochránce práv: Nové byty v rodinných domech budou osvobozeny od daně z nabytí nemovité věci

11.10.2019 22:01

Pokud si někdo koupí nový rodinný dům nebo nový byt v bytovém domě, je osvobozen od daně z nabytí nemovitosti. Finanční správa dosud zastávala názor, že nabytí nového bytu v rodinném domě od daně osvobozeno nebylo. Na tuto zjevnou nespravedlnost dlouhodobě upozorňovala ombudsmanka a žádala nápravu. Prezident podepsal novelu, která tuto nespravedlnost odstraňuje.

Veřejný ochránce práv: Nové byty v rodinných domech budou osvobozeny od daně z nabytí nemovité věci
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

„Podle mého názoru se jednalo o nedůvodné znevýhodnění určité skupiny vlastníků, která byla způsobena nezamýšlenou mezerou v zákoně. V roce 2017 jsem proto navrhovala ministru financí několik možností, jak tuto absurdní situaci vyřešit, čímž jsem reagovala na podněty a dotazy občanů. Přijatou novelou bude tato nespravedlnost částečně napravena. Bohužel se však tato novela netýká těch, kdo si byt v rodinném domě koupili nebo koupí před její účinností. Těm nezbývá, než se o sporné osvobození soudit.“ vysvětluje ombudsmanka Anna Šabatová.

Problém se dotýkal pouze nových bytových jednotek v rodinných domech. O rodinný dům se jedná v případě, kdy se zde nachází maximálně tři byty. Pokud si tedy někdo v takovém domě koupil byt, musel zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí. Od čtyř bytů výš je zpravidla stavba kolaudována jako bytový dům, kde po celou dobu platí osvobození od daně z nabytí nemovitosti. Stejně tak se daň neplatila a neplatí u nových rodinných domů.

Prezident novelu podepsal 8. října. Účinnosti nabyde prvním dnem měsíce, který bude následovat po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…