Veřejný ochránce práv: Nové byty v rodinných domech budou osvobozeny od daně z nabytí nemovité věci

11.10.2019 22:01

Pokud si někdo koupí nový rodinný dům nebo nový byt v bytovém domě, je osvobozen od daně z nabytí nemovitosti. Finanční správa dosud zastávala názor, že nabytí nového bytu v rodinném domě od daně osvobozeno nebylo. Na tuto zjevnou nespravedlnost dlouhodobě upozorňovala ombudsmanka a žádala nápravu. Prezident podepsal novelu, která tuto nespravedlnost odstraňuje.

Veřejný ochránce práv: Nové byty v rodinných domech budou osvobozeny od daně z nabytí nemovité věci
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

„Podle mého názoru se jednalo o nedůvodné znevýhodnění určité skupiny vlastníků, která byla způsobena nezamýšlenou mezerou v zákoně. V roce 2017 jsem proto navrhovala ministru financí několik možností, jak tuto absurdní situaci vyřešit, čímž jsem reagovala na podněty a dotazy občanů. Přijatou novelou bude tato nespravedlnost částečně napravena. Bohužel se však tato novela netýká těch, kdo si byt v rodinném domě koupili nebo koupí před její účinností. Těm nezbývá, než se o sporné osvobození soudit.“ vysvětluje ombudsmanka Anna Šabatová.

Problém se dotýkal pouze nových bytových jednotek v rodinných domech. O rodinný dům se jedná v případě, kdy se zde nachází maximálně tři byty. Pokud si tedy někdo v takovém domě koupil byt, musel zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí. Od čtyř bytů výš je zpravidla stavba kolaudována jako bytový dům, kde po celou dobu platí osvobození od daně z nabytí nemovitosti. Stejně tak se daň neplatila a neplatí u nových rodinných domů.

Prezident novelu podepsal 8. října. Účinnosti nabyde prvním dnem měsíce, který bude následovat po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…