Veřejný ochránce práv: Obec po upozornění změnila přístup k romskému nájemníkovi

14.04.2020 11:53

Když obec nabídne náhradní bydlení všem nájemníkům ve stejném místě, pouze romského nájemníka ubytuje v horší lokalitě, může to působit jako diskriminace. Obec po upozornění obratem nabídla nájemníkovi náhradní byt ve stejné lokalitě, kam přestěhovala i ostatní nájemníky.

Veřejný ochránce práv: Obec po upozornění změnila přístup k romskému nájemníkovi
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Romský nájemník namítal diskriminaci z důvodu etnicity při poskytování bytové náhrady. Je nájemcem obecního bytu 1+1 v domě, který se má kompletně rekonstruovat. Obec proto všem nájemcům nabídla náhradní byty. Zatímco všem ostatním nájemcům, kteří nejsou Romové, obec nabídla srovnatelný náhradní byt a současně jim dala možnost vybrat si z více alternativ, pokud by s prvním nabídnutým bytem nesouhlasili, v případě stěžovatele se tak nestalo. Byl mu nabídnut byt 1+kk ve výrazně horší lokalitě, kde navíc probíhá dlouhodobá rekonstrukce, takže je zde zvýšené množství hluku a prachu. Stěžovatel uvedl, že je v domě dlouhodobým nájemcem a řádně platil nájemné. Se sousedy v domě má dobré vztahy, což doložil písemným prohlášením podepsaným ostatními nájemníky. Obrátil se proto na obec s žádostí, aby mu jako ostatním nabídla byt v jiné lokalitě, ale jeho žádost zůstala bez odezvy.

Přestože okolnosti případu vyvolávaly podezření, že se mohlo jednat o diskriminaci, ze shromážděných podkladů nebylo možné s jistotou nerovné zacházení prokázat. Starosta rozdíl v kvalitě nabízených náhradních bytů zdůvodnil především tím, zda se mělo jednat o náhradní byt trvalý, či dočasný pouze po dobu rekonstrukce domu. Někteří nájemníci se rozhodli v nových bytech zůstat trvale, takže jim přednostně obec nabízela byty větší a lépe situované. Těm nájemníkům, kteří jako stěžovatel vyjádřili přání se po rekonstrukci vrátit do svých stávajících bytů, obec podle starosty přidělovala menší náhradní byty pro dočasné bydlení. Proč byl stěžovateli jako jedinému nabídnut byt v horší lokalitě, starosta nevysvětlil, ale odmítl, že by důvodem byl etnický původ stěžovatele. Následně však obec stěžovateli nabídla k přestěhování byt 1+1 v lokalitě, kam byli přestěhování i další nájemníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…