Veřejný ochránce práv: Ombudsman radí se sdílenou ekonomikou

08.12.2019 22:45

Při poskytování služeb v rámci tzv. sdílené ekonomiky lidé bohužel často neplní všechny své povinnosti, protože o nich často ani neví. Ombudsman proto ve spolupráci s příslušnými úřady připravil dva materiály, které pokrývají momentálně nejužívanější služby.

Veřejný ochránce práv: Ombudsman radí se sdílenou ekonomikou
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Jednou je poskytování přepravních služeb (nejznámějším příkladem je Uber) a druhou je poskytování krátkodobého ubytování (nejznámějším příkladem je Airbnb). Lidé se mimo jiné dozvědí, jak je to splacením daní či pojistného za zdravotní a sociální pojištění.

Ať už člověk poskytuje v rámci sdílené ekonomiky ubytování či přepravu, systém je podobný. Pomocí aplikace pro chytré telefony získává zákazníky, od kterých dostane zaplaceno za poskytnutou službu. Objednání služby i placení obvykle probíhá bezhotovostně přes aplikaci, za což provozovatel aplikace inkasuje provizi.

„Až na výjimky je každý, kdo poskytuje přepravní či ubytovací služby pod svým jménem, podnikatelem. To znamená, že pro poskytování daných služeb potřebuje příslušné živnostenské oprávnění. V opačném případě podniká nelegálně. I v takovém případě však má stejné povinnosti jako podnikatel, ale navíc mu hrozí sankce či nemůže využívat některých výhod“, vysvětluje ombudsmanka Anna Šabatová.

Oba letáky rozlišují tři základní kategorie: podnikání s oprávněním, podnikání bez příslušného oprávnění a příležitostnou činnost. Lidé se dozvědí, jak správně svoji činnosti do těchto kategorií zařadit.  Dále zde naleznou informace, jak je to s placením daní a záloh na sociální a zdravotní pojištění, zjistí také, jaké další povinnosti je třeba plnit vůči dalším úřadům.

O právech a povinnostech poskytovatelů v rámci sdílené ekonomiky budeme diskutovat i v rámci Dne otevřených dveří v pondělí 9. 12. 2019

Leták Sdílená ekonomika: Přepravní služby najdete ZDE. Leták Sdílená ekonomika: Ubytovací služby najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…