Veřejný ochránce práv: Ombudsmanka pomohla muži získat vyšší invalidní důchod

19.08.2017 12:17

Muž pobíral neadekvátně nízký invalidní důchod. Jeho opatrovnice se v této věci obrátila na ombudsmanku.

Veřejný ochránce práv: Ombudsmanka pomohla muži získat vyšší invalidní důchod
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

V průběhu šetření se nám podařilo prokázat, že výše jeho důchodu je skutečně špatně vypočítaná a bylo tomu tak i v minulosti. Na základě našeho šetření přiznala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) muži takřka o 2000 korun vyšší důchod a současně mu byl vyplacen doplatek za předchozí období přesahující 200 tisíc korun. Případ jsme tak mohli uzavřít, protože pochybení úřadů bylo napraveno.
V případu tohoto muže došlo ke dvěma pochybením. Bylo nesprávně stanoveno datum vzniku invalidity a samotná výše invalidního důchodu byla vypočtena nesprávně. Muž trpěl od narození mentálním postižením a v pozdějším věku byl částečně zbaven svéprávnosti. Opatrovnicí byla stanovena jeho příbuzná, která o muže dodnes pečuje.

Vzhledem ke svému postižení nemohl muž nikdy vykonávat práci a byl odkázán na péči druhých. V této situaci mu náleží invalidní důchod. V průběhu šetření byla na základě naší iniciativy vykonána mimořádná kontrolní lékařská prohlídka. Na jejím základě byl posunut vznik mužovy invalidity z roku 2000 na rok 1996.

ČSSZ následně provedla revizi přepočtu výše důchodu v době vzniku invalidity a informovala nás, že by přepočtení pro tohoto muže nemělo význam, protože výsledná částka by činila 275 korun. S tím jsme však nemohli souhlasit. Podle rozhodné právní úpravy jsme totiž vypočítali částku, která by v roce 1996 činila 2653 korun měsíčně.

ČSSZ své pochybení následně uznala. Aktuální výši invalidního důchodu muži zvedla z 3515 korun na 5430. Doplatila mu také rozdíl ve vyplácené částce mezi léty 2006 – 2017. Jsme rádi, že opatrovnice hájila zájmy tohoto muže, který se sám bránit nemohl, a obrátila se se svým problémem na ombudsmanku.  

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…