Veřejný ochránce práv: Zástupce ombudsmanky prověří černou stavbu v přírodním parku Dolní Poohří

02.10.2019 11:34

Zástupce ombudsmanky zahájil šetření z vlastní iniciativy, aby prověřil postup stavebního úřadu v případě nepovolené stavby, která se nachází v přírodním parku Dolní Poohří na území obce Budyně nad Ohří.

Veřejný ochránce práv: Zástupce ombudsmanky prověří černou stavbu v přírodním parku Dolní Poohří
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

„Není pochyb o tom, že stavba v přírodním parku Dolní Poohří probíhá bez povolení stavebního úřadu. Děje se tak nikoli z neznalosti či nejasností, ale naprosto vědomě. Stavebník totiž v minulosti o povolení žádal, ale žádost byla zamítnuta, protože v daném území není povoleno stavět. Poté, co neuspěl s žádostí o změnu územního plánu, se stavebník zcela vědomě rozhodl stavět bez povolení,“ shrnuje zástupce ombudsmanky informace o případu, který vzbudil zájem veřejnosti a objevil se i v médiích.

Podle veřejně dostupných informací stavební úřad v Libochovicích hodlal postupovat v souladu s právními předpisy, ale není zřejmé, zda předpokládané kroky skutečně provedl a zda je jeho postup efektivní. Zástupce ombudsmanky chce proto šetřením zjistit, zda stavební úřad zakázal provádění stavby, sankcionoval zahájení stavby bez povolení a zda zahájil řízení o odstranění stavby. Šetření by rovněž mělo ověřit důslednost stavebního úřadu, tj. zda např. provedl neohlášenou kontrolní prohlídku, udělil pokuty v dostatečné výši atd. Z informací v médiích je totiž zřejmé, že se stavebník nehodlá zákazy řídit - i předchozí zákaz orgánu ochrany přírody a krajiny v Roudnici nad Labem porušuje a ve stavbě v přírodním parku Dolní Poohří pokračuje.

„Úřady musí být důsledné a stavební nekázni bránit všemi prostředky, které jim zákony dávají. Každý případ, kdy stavebníkovi projde nezákonné jednání a dosáhne svého bez ohledu na pravidla a veřejný zájem, jen posiluje nedůvěru ve spravedlnost a vede k přesvědčení, že se všem neměří stejným metrem. V případě černých staveb je to zvlášť zřetelné,“ vysvětluje zástupce ombudsmanky důvody, proč v tomto případě zahájil šetření z vlastní iniciativy.

Informace o případu z médií, například ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…