Veterinární správa: Plošný monitoring na výskyt viru afrického moru prasat

07.10.2018 13:09

Mimořádná veterinární opatření, která měla nařídit, aby všechny zásilky vepřového masa byly od 2. října 2018 před uvedením na český trh vyšetřeny na přítomnost DNA viru afrického moru prasat, nebyla zveřejněna na úřední desce ministerstva zemědělství, a tudíž nenabyla účinnosti.

Veterinární správa: Plošný monitoring na výskyt viru afrického moru prasat
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Mimořádná veterinární opatření, která měla nařídit, aby všechny zásilky vepřového masa, mletého masa s obsahem vepřového masa, masných polotovarů s obsahem vepřového masa, vepřového strojně odděleného masa, masa prasat divokých, celých těl prasat divokých a nezpracovaných vedlejších živočišných produktů pocházejících z prasat domácích nebo divokých z prasat původem z Belgie, Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska nebo Rumunska byly od 2. října 2018 před uvedením na český trh vyšetřeny na přítomnost DNA viru afrického moru prasat NEBYLA ZVEŘEJNĚNA NA ÚŘEDNÍ DESCE MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ A TUDÍŽ NENABYLA ÚČINNOSTI.

Státní veterinární správa zavádí od 2. 10. 2018 plošný monitoring přítomnosti DNA viru afrického moru prasat (AMP) ve vybraných živočišných produktech. Monitoringem se v souladu platnou legislativou rozumí namátkové a nediskriminační úřední kontroly v místech příjmu živočišných produktů ze zemí EU a třetích zemí. Při kontrolách budou odebírány vzorky o minimální hmotnosti 200 g nebo v případě jednotlivě balených potravin, celé balení. Produkty, z nichž byly odebrány vzorky nebudou pozastavovány a provozovatel s nimi může volně nakládat. Případné zjištění přítomnosti DNA AMP by znamenalo stahování produktu z trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …