Vězeňská služba: Odhalování drogové trestné činnosti

25.07.2021 20:15

Věznice Příbram ve spolupráci s dalšími organizačními jednotkami VS ČR a PČR ÚO Příbram úspěšně realizovala další akci, zaměřenou na odhalování drogové trestné činnosti ve Věznici Příbram. Věznice Příbram dlouhodobě úzce spolupracuje s PČR ÚO Příbram a to nejen při odhalování tohoto druhu trestné činnosti. Za využití zákonných oprávnění obou výše uvedených stran bylo opakovaně dosaženo efektivního výsledku.

Vězeňská služba: Odhalování drogové trestné činnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak vězeňské služby ČR

Třem odsouzeným a třem civilním osobám ve věku 34-56 let bylo sděleno obvinění z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, dále maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání spáchaného ve spolupachatelství. Za tyto citované činy stanovuje trestní zákoník až pětiletý trest odnětí svobody. Tři obviněné osoby mimo věznici budou stíhány na svobodě.

Tři aktéři z řad odsouzených využívali a úkolovali osoby z civilního prostředí k obstarávání návykových látek, konkrétně pervitinu, konopí a dále léčiv, která jsou vázána na lékařský předpis a jsou schopna nepříznivě ovlivnit psychiku člověka. Tyto nepovolené látky se snažili odsouzení skrytě různými cestami dostat do objektu Věznice Příbram, především při návratu z venkovního pracoviště. Odsouzení k nezákonné činnosti využívali civilní osoby, se kterými úspěšně navázali kontakt na pracovišti, a právě tam docházelo smluveným způsobem k předávání zásilek.

Získané drogy dále odsouzení užívali pro svou vlastní potřebu nebo je distribuovali mezi ostatní vězněné osoby. Distribuce probíhala i formou tzv. směnného obchodu za potřebné věci, jako je např. tabák, káva. Z prodeje tak měli finanční a materiální prospěch.

Z provedených šetření vyplývá, že do současné doby se při žádné z realizovaných akcí na této nezákonné činnosti nepodílel žádný ze zaměstnanců ani příslušníků Věznice Příbram.

Věznice Příbram a rovněž Vězeňská služba jako celek věnují dlouhodobé úsilí odhalování drogové trestné činnosti. Tato činnost patří mezi priority, a proto se této problematice bude i nadále věnovat. Spolupráce s Policií ČR je v tomto směru velmi úspěšná a vzájemně poskytované poznatky vedou k dosažení úspěšných cílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…