Vláda schválila posílení ochrany českých a moravských vinařů

18.01.2016 22:40

Vláda v pondělí 18. ledna 2016 projednala návrh novely zákona o vinohradnictví a vinařství, která posílí ochranu českých a moravských vinařů. Dále se kabinet premiéra Sobotky zabýval body týkajícími se dobré integrace cizinců, včetně zvýšené informovanosti o právech a povinnostech obyvatel ČR či rozšíření nabídky výuky češtiny.

Vláda schválila posílení ochrany českých a moravských vinařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Ochrana vinařů i spotřebitelů

Koaliční kabinet dnes schválil návrh novely zákona o vinohradnictví a vinařství, čímž plní slib zintenzivnění boje s černým trhem s víny. Novela zpřísňuje podmínky pro dovoz a prodej sudového vína. Nařizuje například, aby bylo sudové víno prodáváno pouze v provozovnách výrobců či příjemců nebaleného vína, zakazuje jeho prodej přes prodejní automaty a zvyšuje pokuty za falšování vína z pěti na padesát milionů korun. Díky schválené novele získá stát také lepší přehled o dovozu zahraničního nebaleného vína.

Černý trh s vínem poškozuje české i moravské vinaře a má vliv také na státní rozpočet, kdy stát přichází kvůli daňovým únikům o několik miliard ročně.

Lepší integrace cizinců

Ministr vnitra Milan Chovanec dnes předložil na jednání vlády aktualizovanou Koncepci integrace cizinců s názvem Ve vzájemném respektu. Dokument, který vláda schválila, má sloužit pro lepší integraci cizinců.

Koncepce nově počítá také s azylanty, zvýší informovanost cizinců o právech a povinnostech obyvatel ČR a rozšíří nabídku výuky češtiny. Podle návrhu by se měly také rozšířit integrační aktivity v příslušných krajích a obcích a posílit spolupráce s neziskovými organizacemi. Jde o další vládní krok na podporu sociální soudržnosti a bezpečnosti.

Větší ochrana hranic EU

V rámci Výboru pro EU byla také schválena pozice České republiky k balíčku Evropské komise k ochraně hranic, který Komise vydala na konci loňského roku a který mimo jiné obsahuje zřízení pohraniční a pobřežní stráže. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Česká republika od začátku migrační krize prosazuje ochranu vnější hranice EU, a proto tento balíček opatření vláda velmi vítá.

Návrhy Komise by měly vést k vytvoření podmínek pro zvýšení kvality ochrany vnějších schengenských hranic a zlepšení procedur na prvním vstupu, včetně registrace všech žadatelů o mezinárodní ochranu.

Čerpání fondů se výrazně zrychlilo

Členové kabinetu projednali také informaci o stavu čerpání evropských fondů za měsíc listopad 2015. Podle informací Ministerstva pro místní rozvoj bylo příjemcům vyplaceno již více než 90 % prostředků z minulého programovacího období.

Čerpání evropských fondů se výrazně zrychlilo s příchodem vlády Bohuslava Sobotky. Tématu se věnuje pravidelně každý měsíc na svých jednáních. V roce 2015 byla Česká republika druhou nejrychlejší čerpající zemí v celé EU. Vláda chce i nadále dělat maximum pro dočerpání i zbytku dostupných prostředků.

Dalšími projednanými body byl například návrh věcného záměru zákona o realitním zprostředkování, návrh projektu Národních oslav 700. výročí narození císaře Karla IV. či strategie elektronizace zadávání veřejných zakázek pro období let 2016 až 2020.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…